logo

Учени разкриха как да преборим безсънието чрез одеяло

Учени разкриха как да преборим безсънието чрез одеяло

За експеримента бяха избрани 120 доброволци

Шведски учени от университета в Каролина откриха неочакван начин за борба с безсънието. За експеримента те избрали група от 120 доброволци. Всички участници са имали някакъв проблем със съня.

5 фактора, които ще ни накарат да правим секс всеки ден

Субектите бяха разделени на две групи. Човек трябваше да спи два месеца под тежко одеяло с тегло от 6 до 8 кг. А други участници, напротив, използваха леки покривки.

В резултат на наблюдения учените установиха, че тези, които се покриват с тежки одеяла, по-рядко страдат от безсъние. А представителите на другата група в по-голямата си част не усетиха промени в качеството на съня.

Както обясниха експерти от редакторите на Journal of Clinical Sleep Medicine, тежкото спално бельо има почти същия ефект върху човешкото тяло като масажа. Натискът на одеялото действа върху кожата и чрез гръбначния мозък изпраща сигнали до центровете на мозъка, което активира действието на хормона на съня мелатонин.

7 ситуации във връзката, в които е по-добре да излъжете

Лекарите обаче предупреждават, че под твърде тежкото одеяло телесната температура се повишава. Поради тази причина метаболизмът и консумацията на енергия се увеличават, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Следователно на следващия ден човек може да се почувства претоварен и уморен. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Мисля че

Мисля че 06.12.2022 5:38

Под тежкото одеало човек се чувства както в майчина утроба, по защитен и на по сигурно място, и макар и на тясно, рядко може нещо лошо да му се случи