logo

Как да излезем от насилствена връзка

Как да излезем от насилствена връзка

Напускането на болезнена връзка често е по-трудно от напускането на добра

Препоръки за излизане от насилствени връзки бяха изброени от Анастасия Наталевич, семеен психолог.

Разкриха тайната на връзките за цял живот

„Когато вземате решение да напуснете насилствена връзка, важно е да запишете всички причини, поради които искате да го направите. В моментите, когато излизате от тази връзка, може да е изкушаващо да се върнете обратно или пък партньорът ви ще се опита да ви спечели обратно чрез манипулация. Той може да окаже натиск чрез съжаление или изнудване. В такива моменти помага да напишете причините за напускане на хартия и да ги препрочитате непрекъснато“, обясни специалистът.

Освен това, когато решавате да се разделите с човек, който причинява болка и страдание, трябва да помислите за система за подкрепа и помощ, продължи психологът. Според нея трябва да се помисли към кого да се обърнете при тежки емоционални преживявания, кой може да дойде за няколко дни. Ако имате малко приятели, то винаги можете да се свържете с горещите линии за безплатна психологическа помощ.

Експертът предупреди, че, ако бившият партньор е в състояние да ви нарани физически, е задължително да заминете на безопасно място, за което той не знае или не може да стигне.

Адски демоде: Изхвърлете тези неща от гардероба си незабавно

Събеседникът също така препоръчва четене на специална психологическа литература за етапите на скръбта. Напускането на болезнена връзка често е по-трудно от напускането на добра. Това се дължи на факта, че жертвата не само се разделя с човека, но и преживява краха на нереализираните му идеи, отбеляза психологът.

„Не се обвинявайте и не се самобичувайте. Не търсете грешките в себе си, не търсете причината за всички проблеми в себе си. Важно е винаги да помним, че взаимоотношенията са работа на двама души и отговорността винаги е разделена 50/50 “, заключи специалистът./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

anonimen

anonimen 17.08.2022 20:32

nema ne iskam nema nedei stom te jelaya stavam zlodeiiii nikuda ne denis syaaaaaaaaaa

anonimen

anonimen 17.08.2022 20:45

moite delaa nem koi kak da di narusi a bisvsata da duha supata vav kasti sme da zapovyadaaaaaaa

anonimen

anonimen 17.08.2022 20:45

da hodi pri bastasi da ya lekuvaaaaaa