Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем как да си приготвите картофки по френски. Всички смятат, че за целта им е нужно сирене! Точно в тази рецепта обаче то не присъства!
Нежни отвътре и хрупкави отвън, картофките Анна (Pommes Anna) са класическо френско ястие, за което се нуждаете само от най-елементарните продукти: няколко картофа, масло и подправки.
Маслото придава на ястието кремообразен вкус, карамелизира се и дарява картофките вкусна коричка.
Ястието е измислено през 1870 г. от френския шеф готвач в известния парижки ресторант Café Anglais Адолф Дюглере. И носи името на известната куртизанка Ан Делионс.
Но стига история. Време е да се залавяме с приготвянето на това греховно изкушение!
За целта са ви необходими:
2-3 големи картофа
80 гр. масло
сол и черен пипер на вкус
Свекърва ми издаде тайната за вкусно пилешко, топи се в устата
сушен чесън и мащерка
Начин на приготвяне:
Включете фурната и я оставете да загрее до 220 градуса. Разтопете маслото.
Нарежете картофите на тънки (1-2 мм) филийки. Не слагайте нарязани картофи във вода. Нишестето им ще ви бъде нужно, за да могат отделните слоеве да се слепят по-добре.
Намажете форма за печене с масло. Можете да използвате една голяма или няколко по-малки. Наредете картофите във формата на цвете - един в центъра, а останалите - около него. С помощта на четка намажете всеки слой с масло и подправки. Остатъка от маслото излейте отгоре.
5 тайни на перфектното печено месо
Поставете съда във фурната, на горния ред, и печете 5 минути, за хрупкава коричка. След това покрийте с фолио, преместете на средния ред и печете още 25-30 минути. В самия край махнете фолиото и оставете картофите да се пекат още 5 минути.
Обърнете формата върху чиния, украсете с пресни подправки и сервирайте горещо. Бон Апети! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!