Картофки по френски - греховно изкушение

Картофки по френски - греховно изкушение

Ястието е измислено през 1870 г. от френския шеф готвач в известен парижки ресторант Адолф Дюглере

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем как да си приготвите картофки по френски. Всички смятат, че за целта им е нужно сирене! Точно в тази рецепта обаче то не присъства!

Нежни отвътре и хрупкави отвън, картофките Анна (Pommes Anna) са класическо френско ястие, за което се нуждаете само от най-елементарните продукти: няколко картофа, масло и подправки.

Маслото придава на ястието кремообразен вкус, карамелизира се и дарява картофките вкусна коричка.

Ястието е измислено през 1870 г. от френския шеф готвач в известния парижки ресторант Café Anglais Адолф Дюглере. И носи името на известната куртизанка Ан Делионс.

Но стига история. Време е да се залавяме с приготвянето на това греховно изкушение!

За целта са ви необходими: 

2-3 големи картофа
80 гр. масло
сол и черен пипер на вкус

Свекърва ми издаде тайната за вкусно пилешко, топи се в устата

сушен чесън и мащерка

Начин на приготвяне: 

Включете фурната и я оставете да загрее до 220 градуса. Разтопете маслото.

Нарежете картофите на тънки (1-2 мм) филийки. Не слагайте нарязани картофи във вода. Нишестето им ще ви бъде нужно, за да могат отделните слоеве да се слепят по-добре.   

Намажете форма за печене с масло. Можете да използвате една голяма или няколко по-малки. Наредете картофите във формата на цвете - един в центъра, а останалите - около него. С помощта на четка намажете всеки слой с масло и подправки. Остатъка от маслото излейте отгоре. 

5 тайни на перфектното печено месо

Поставете съда във фурната, на горния ред, и печете 5 минути, за хрупкава коричка. След това покрийте с фолио, преместете на средния ред и печете още 25-30 минути. В самия край махнете фолиото и оставете картофите да се пекат още 5 минути.

Обърнете формата върху чиния, украсете с пресни подправки и сервирайте горещо. Бон Апети! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай