Нежни и ароматни постни сладкиши: 5 лесни рецепти

Любимите ви кифли, баница със сладко и дори шоколадова торта – всичко това може да се приготви без масло, мляко и яйца

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/nezhni-i-aromatni-postni-sladkishi-5-lesni-recepti Jenata.blitz.bg
Нежни и ароматни постни сладкиши: 5 лесни рецепти

На 3 март започна Великият пост за православните християни. За тези, които постят, през този период са забранени ястия с месо, риба, яйца и млечни продукти. 

Но това не е причина да се натъжавате и да се отказвате от любимите си печива - постните рецепти, които събрахме от jenata.blitz.bg, по никакъв начин не отстъпват по вкус на класическите, приготвят се бързо и са подходящи дори за начинаещи сладкари.

И така – става въпрос за нежни и ароматни постни сладкиши. От jenata.blitz.bg предлагаме да погледнете 5 лесни рецепти за изкушаващо вкусни десерти.

Баница със сладко върху тесто с мая без яйца и мляко

Тестото за този пай се замесва с вода, а като пълнеж можете да използвате сладко или гъста консерва на вкус.

Ще ви трябва:

  • 250 мл вода;
  • 100 г захар;
  • 2 ч.ч. суха мая;
  • 0,25 ч.л. соли;
  • 50 мл растително масло;
  • 0,5 кг брашно (+ 50 г за поръсване);
  • 400 г конфитюр;
  • 100 мл чай (черен).

Трябва да затоплите водата, така че да е топла, но не гореща и да разтворите в нея маята и 75 г захар. Добавете сол, масло, сипете брашното на части, като разбърквате и замесете тесто (трябва да е меко, така че в зависимост от брашното може да ви трябва повече или по-малко).

Покрийте тестото в купата с кърпа и го оставете да втаса за 40 минути - трябва да удвои обема си.

Включете фурната на 200°C. Разделете тестото на 2 части, разточете първата на пласт и я поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Отгоре намажете сладко или консерви.

Разточете втората част от тестото и я поставете върху сладкото, защипете краищата на баницата. Отгоре набодете с вилица на няколко места. Печете половин час до златисто кафяво.

Смесете останалата захар с чая и го намажете върху готовия пай, след което го поставете отново във фурната за 15 минути.

Постни бананови сладки

Меките и ароматни бисквити са приготвени от бананово пюре и с нотки на канела.

Ще ви трябва:

  • 2 банана;
  • 300 г захар;
  • 170 мл растително масло;
  • 1 с.л. л. мед;
  • 350 г брашно;
  • 2 ч.ч. бакпулвер;
  • 0,25 ч.л. соли;
  • 1 с.л. л. канела.

Обелете бананите и ги намачкайте на пюре (или използвайте блендер). Добавете 250 г захар, маслото, меда, разбъркайте, след това добавете брашното, бакпулвера и солта. Поставете в хладилника за 1 час.

Загрейте фурната на 180°C. Оформете тестото на топки и ги оваляйте в смес от захар (50 г) и канела. Поставете върху тава, застлана с хартия за печене и притиснете леко. Пече се 10 минути.

Кифлички с мая без мляко и яйца

Сладките кифлички с мая на вода стават меки и пухкави, но постни.

Ще ви трябва:

  • 350 мл вода;
  • 150 г захар;
  • 8 г суха мая;
  • 0,5 ч.л. соли;
  • 75 мл растително масло;
  • 650 г брашно (+50 г за поръсване);
  • пудра захар.

Трябва да смесите топла вода, мая и 75 г захар, след което добавете сол и масло. На части се добавя брашно и се замесва меко тесто (в зависимост от брашното може да ви трябва повече или по-малко). Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса за 40 минути до 1 час, докато удвои обема си.

Поръсете масата с брашно, поставете тестото и го разточете на пласт. Поръсете с останалата захар и навийте на стегнато руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина 3 см.

Поставете върху тава с хартия за печене на разстояние и оставете отново да втаса - около 20 минути. Засега включете фурната на 180°C. Пече се 20-25 минути, като изстине се поръсва с пудра захар.

Постна баница с портокалов сок

Почитателите на баниците ще харесат тази постна интерпретация на баницата - много ароматна заради портокалов сок и лимонова кора.

Ще ви трябва:

  • 200 мл портокалов сок;
  • 200 г грис;
  • 200 г захар;
  • 1 лимон;
  • 100 мл растително масло (+1-2 с.л. за намазване на тигана);
  • 0,75-1 ч.л. сода;
  • 150 г брашно.

Портокаловият сок трябва да се смеси със захарта и грис. Към тях добавете лимонова кора и малко сол и разбъркайте. Оставете за 30 минути - зърнените култури трябва да набъбнат. Добавя се содата, разбърква се и на части се добавя брашното, като се разбърква. След това разбъркайте всичко до гладкост.

Поставят се в намаслена форма и се пекат в предварително загрята на 180°C фурна за 30-35 минути.

Шоколадова торта с черешов напой и крем от грис

Меки блатове и деликатен крем - този невероятен десерт се топи в устата ви, въпреки факта, че тортата не съдържа съставките, с които сме свикнали.

Ще ви трябва:

  • 600 г брашно;
  • 2 ч.ч. бакпулвер;
  • щипка сол;
  • 100 г какао;
  • 600 г захар;
  • 150 мл олио (+1-2 с.л. за намазване на тигана);
  • 700 ml вода;
  • 2 ч.ч. сода;
  • 30 мл лимонов сок.

За импрегниране и крем:

  • 250 мл вода
  • 40 г грис
  • 100 г захар;
  • 100 г черен шоколад;
  • 100 мл черешов сок;
  • замразени череши без костилки - по желание.

Включете фурната на 180°C. Пресейте брашното с какаото, смесете с бакпулвера, солта и захарта. Изгасете лимоновия сок със содата и добавете към тестото. Разбийте всичко с бъркалка. Намажете тава за печене с масло и я постелете с хартия за печене.

Изпечете три слоя торта. Печете всяка за около половин час - проверете за готовност с дървено шишче, трябва да излезе сухо. Охладете готовите сладки, отрежете върховете и натрошете остатъците на трохи. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай