На 3 март започна Великият пост за православните християни. За тези, които постят, през този период са забранени ястия с месо, риба, яйца и млечни продукти.
Но това не е причина да се натъжавате и да се отказвате от любимите си печива - постните рецепти, които събрахме от jenata.blitz.bg, по никакъв начин не отстъпват по вкус на класическите, приготвят се бързо и са подходящи дори за начинаещи сладкари.
И така – става въпрос за нежни и ароматни постни сладкиши. От jenata.blitz.bg предлагаме да погледнете 5 лесни рецепти за изкушаващо вкусни десерти.
Баница със сладко върху тесто с мая без яйца и мляко
Тестото за този пай се замесва с вода, а като пълнеж можете да използвате сладко или гъста консерва на вкус.
Ще ви трябва:
- 250 мл вода;
- 100 г захар;
- 2 ч.ч. суха мая;
- 0,25 ч.л. соли;
- 50 мл растително масло;
- 0,5 кг брашно (+ 50 г за поръсване);
- 400 г конфитюр;
- 100 мл чай (черен).
Трябва да затоплите водата, така че да е топла, но не гореща и да разтворите в нея маята и 75 г захар. Добавете сол, масло, сипете брашното на части, като разбърквате и замесете тесто (трябва да е меко, така че в зависимост от брашното може да ви трябва повече или по-малко).
Покрийте тестото в купата с кърпа и го оставете да втаса за 40 минути - трябва да удвои обема си.
Включете фурната на 200°C. Разделете тестото на 2 части, разточете първата на пласт и я поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Отгоре намажете сладко или консерви.
Разточете втората част от тестото и я поставете върху сладкото, защипете краищата на баницата. Отгоре набодете с вилица на няколко места. Печете половин час до златисто кафяво.
Смесете останалата захар с чая и го намажете върху готовия пай, след което го поставете отново във фурната за 15 минути.
Постни бананови сладки
Меките и ароматни бисквити са приготвени от бананово пюре и с нотки на канела.
Ще ви трябва:
- 2 банана;
- 300 г захар;
- 170 мл растително масло;
- 1 с.л. л. мед;
- 350 г брашно;
- 2 ч.ч. бакпулвер;
- 0,25 ч.л. соли;
- 1 с.л. л. канела.
Обелете бананите и ги намачкайте на пюре (или използвайте блендер). Добавете 250 г захар, маслото, меда, разбъркайте, след това добавете брашното, бакпулвера и солта. Поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 180°C. Оформете тестото на топки и ги оваляйте в смес от захар (50 г) и канела. Поставете върху тава, застлана с хартия за печене и притиснете леко. Пече се 10 минути.
Кифлички с мая без мляко и яйца
Сладките кифлички с мая на вода стават меки и пухкави, но постни.
Ще ви трябва:
- 350 мл вода;
- 150 г захар;
- 8 г суха мая;
- 0,5 ч.л. соли;
- 75 мл растително масло;
- 650 г брашно (+50 г за поръсване);
- пудра захар.
Трябва да смесите топла вода, мая и 75 г захар, след което добавете сол и масло. На части се добавя брашно и се замесва меко тесто (в зависимост от брашното може да ви трябва повече или по-малко). Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса за 40 минути до 1 час, докато удвои обема си.
Поръсете масата с брашно, поставете тестото и го разточете на пласт. Поръсете с останалата захар и навийте на стегнато руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина 3 см.
Поставете върху тава с хартия за печене на разстояние и оставете отново да втаса - около 20 минути. Засега включете фурната на 180°C. Пече се 20-25 минути, като изстине се поръсва с пудра захар.
Постна баница с портокалов сок
Почитателите на баниците ще харесат тази постна интерпретация на баницата - много ароматна заради портокалов сок и лимонова кора.
Ще ви трябва:
- 200 мл портокалов сок;
- 200 г грис;
- 200 г захар;
- 1 лимон;
- 100 мл растително масло (+1-2 с.л. за намазване на тигана);
- 0,75-1 ч.л. сода;
- 150 г брашно.
Портокаловият сок трябва да се смеси със захарта и грис. Към тях добавете лимонова кора и малко сол и разбъркайте. Оставете за 30 минути - зърнените култури трябва да набъбнат. Добавя се содата, разбърква се и на части се добавя брашното, като се разбърква. След това разбъркайте всичко до гладкост.
Поставят се в намаслена форма и се пекат в предварително загрята на 180°C фурна за 30-35 минути.
Шоколадова торта с черешов напой и крем от грис
Меки блатове и деликатен крем - този невероятен десерт се топи в устата ви, въпреки факта, че тортата не съдържа съставките, с които сме свикнали.
Ще ви трябва:
- 600 г брашно;
- 2 ч.ч. бакпулвер;
- щипка сол;
- 100 г какао;
- 600 г захар;
- 150 мл олио (+1-2 с.л. за намазване на тигана);
- 700 ml вода;
- 2 ч.ч. сода;
- 30 мл лимонов сок.
За импрегниране и крем:
- 250 мл вода
- 40 г грис
- 100 г захар;
- 100 г черен шоколад;
- 100 мл черешов сок;
- замразени череши без костилки - по желание.
Включете фурната на 180°C. Пресейте брашното с какаото, смесете с бакпулвера, солта и захарта. Изгасете лимоновия сок със содата и добавете към тестото. Разбийте всичко с бъркалка. Намажете тава за печене с масло и я постелете с хартия за печене.
Изпечете три слоя торта. Печете всяка за около половин час - проверете за готовност с дървено шишче, трябва да излезе сухо. Охладете готовите сладки, отрежете върховете и натрошете остатъците на трохи. / jenata.blitz.bg