Всички мислят, че приготвянето на шкембе чорба е наистина сложно и обвързано с много тънкости и специфики.
Преди време обаче от jenata.blitz.bg ви показахме каква е най-старата рецепта за приготвяне на шкембе чорба, която от години се е запазила, предавана от уста на уста.
Чудно вкусен домашен хляб в специален глинен съд
Затова сега сме решили да споделим с вас оригиналната рецепта на бабиното шкембе чорба, която съдържа всички тайни за перфектен вкус.
Необходими продукти:
• телешко шкембе – 1 кг;
• прясно мляко – 1 литър;
• олио – 2 с.л.;
• масло – 2 с.л.;
• червен пипер – 1 1/2 ч.л.;
• сол;
• чесън – 4 – 5 скилидки счукан, за поднасяне;
• оцет – около 100 мл за поднасяне;
• червен пипер – лют.
Начин на приготвяне:
Шкембето трябва да се почисти много старателно, за да не остава никакъв дъх в ястието. Това се смята за най-трудоемката част от приготвянето на шкембе чорбата. След това основният продукт се слага да се вари в тенджера под налягане. Обикновено около час отнема, за да се сготви така, както трябва.
Разбира се, може да го сварите и в обикновена тенджера, но тогава времето няма е час, а доста повече.
Когато шкембето е напълно меко, премахнете тенджерата от котлона и го оставете да се охлади. След това може да го нарежете на малки парченца, пише Actualno.com. Бульонът задължително се прецежда, пише gotvq.eu.
В малка тенджера или друг подходящ съд се загряват олиото и маслото и се слага червеният пипер да се запържи за кратко. Към него се добавя и прясното мляко при непрекъснато бъркане. А след това се долива и около един литър от телешкия бульон.
Когато кипне, се добавя шкембето и сол на вкус. Оставя се да покъкри и след няколко минути се оттегля от котлона.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!