Месото по френски е много популярно ястие за празничната трапеза. И в това няма нищо случайно - приготвя се доста бързо и лесно, а най-голямото му предимство е отличният му вкус!
Между другото, колкото и странно да звучи, рецептата не е от френската кухня и няма нищо общо с Франция. Ястието е популярно само в страните от бившия Съветски съюз.
Оригиналното ястие е създадено от френския готвач Урбен Дюбоа за княз Алексей Орлов. Казва се Veau Orloff и се приготвя от телешко месо, запечено с картофи, гъби, сос бешамел и кашкавал.
С течение на времето рецептата и съставките са се променили, но крайният резултат е останал все така неустоимо вкусен.
5 тайни на перфектното печено месо
Ястието се приготвя изключително лесно. Най-важното е да не пресушавате месото, за да не стане жилаво. И да не пестете от кашкавала. Останалото зависи само от вашата фантазия!
Ето и продуктите, от които се нуждаете, за да си приготвите тази вкусотия:
постно свинско месо - 200 гр.
лук - 40 гр.
домати - 50 гр.
кашкавал (твърдо сирене) - 100 гр.
майонеза - 30 гр.
слънчогледово олио - 20 мл.
сол, черен пипер и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява до 180 градуса. Изплакнете месото под течаща вода и подсушете с кухненска хартия.
Нарежете месото напречно на тънки филийки, след което го начукайте от двете страни. Овкусете със сол, черен пипер, добавете любимите си подправки. След това е препоръчително да оставите месото за малко в хладилника, за да се маринова.
Когато месото вкъщи свърши, правя тази запеканка, изяжда се за минути!
Нарежете лука и доматите на тънки полумесеци. Намажете съда за печене със слънчогледово олио. Наредете месото, върху него подредете лука, а отгоре - доматите.
Върху доматите размажете половината майонеза (може да се замени със заквасена сметана). Поръсете обилно с настъргания кашкавал и намажете с остатъка от майонезата.
Печете около 40 минути на 180 градуса. Ако вместо свинско сте използвали говеждото, готвенето ще ви отнеме малко повече време. Ако сте предпочели месото да е пилешко, трябва да печете по-малко.
За да не загори ястието отгоре, може да го покриете с фолио, което да махнете 10 минути преди края на печене.
Това е всичко! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!