Няма наяждане с тази вкусотия по френски

Няма наяждане с тази вкусотия по френски

Оригиналното ястие е създадено от френския готвач Урбен Дюбоа за княз Алексей Орлов

Месото по френски е много популярно ястие за празничната трапеза. И в това няма нищо случайно - приготвя се доста бързо и лесно, а най-голямото му предимство е отличният му вкус! 

Между другото, колкото и странно да звучи, рецептата не е от френската кухня и няма нищо общо с Франция. Ястието е популярно само в страните от бившия Съветски съюз.

Оригиналното ястие е създадено от френския готвач Урбен Дюбоа за княз Алексей Орлов. Казва се Veau Orloff и се приготвя от телешко месо, запечено с картофи, гъби, сос бешамел и кашкавал.

С течение на времето рецептата и съставките са се променили, но крайният резултат е останал все така неустоимо вкусен. 

5 тайни на перфектното печено месо

Ястието се приготвя изключително лесно. Най-важното е да не пресушавате месото, за да не стане жилаво. И да не пестете от кашкавала. Останалото зависи само от вашата фантазия! 

Ето и продуктите, от които се нуждаете, за да си приготвите тази вкусотия: 

постно свинско месо - 200 гр.
лук - 40 гр.
домати - 50 гр.

кашкавал (твърдо сирене) - 100 гр.
майонеза - 30 гр.
слънчогледово олио - 20 мл.

сол, черен пипер и подправки на вкус

Начин на приготвяне: 

Включете фурната да загрява до 180 градуса. Изплакнете месото под течаща вода и подсушете с кухненска хартия. 

Нарежете месото напречно на тънки филийки, след което го начукайте от двете страни. Овкусете със сол, черен пипер, добавете любимите си подправки. След това е препоръчително да оставите месото за малко в хладилника, за да се маринова.

Когато месото вкъщи свърши, правя тази запеканка, изяжда се за минути!

Нарежете лука и доматите на тънки полумесеци. Намажете съда за печене със слънчогледово олио. Наредете месото, върху него подредете лука, а отгоре - доматите. 

Върху доматите размажете половината майонеза (може да се замени със заквасена сметана). Поръсете обилно с настъргания кашкавал и намажете с остатъка от майонезата.

Печете около 40 минути на 180 градуса. Ако вместо свинско сте използвали говеждото, готвенето ще ви отнеме малко повече време. Ако сте предпочели месото да е пилешко, трябва да печете по-малко.  

За да не загори ястието отгоре, може да го покриете с фолио, което да махнете 10 минути преди края на печене. 

Това е всичко! Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

blablabla

blablabla 16.05.2023 11:11

Да, няма нищо общо с Франция, освен че е измислено от французин. Нищо и, че сос Бешемел е френски сос от 17век, но няма нищо общо с френската кухня. Те страните от бившия съюз не обичат да създават, а ако може да си гепят някакви неща.

blablabla

blablabla 16.05.2023 11:12

Така например си открадват рузката салата, която впрочем е френска салата, и се казва салата Оливие, открадната от френски шеф работил в Москва.

blablabla

blablabla 16.05.2023 11:12

Та, така за бившите соцове, там нещата не са се променили много, и в момента бившите соцове, особено рузия крадят от запада, но се правят на луди, и твърдят, че "създават"! Вечния кръговрат когато тъпаци нямат капацитета да направят нещо сами, но са достатъчно хитри да го откраднат.

Постно свинско месо

Постно свинско месо 16.05.2023 17:41

Само да питам редактора откъде да го намеря това постно свинско

Хаха

Хаха 16.05.2023 21:29

Месо от бут. Достатъчно лишено от мазнини, за да стане на конци, неприятни за дъвчене.

Дрън дрън

Дрън дрън 18.05.2023 15:04

Veau Orloff, тоест Телешко Орлоф със свинско!?!?