С патладжан могат да се приготвят безброй вкусотии. Но рецептата, която днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим, определено ще ви накара да се влюбите в него!
Става въпрос за манзан - пълнен патладжан по гръцки с пикантна зеленчукова плънка. Приготвя се доста лесно и може да се похапва както на момента, така и през зимата, като го затворите в буркан.
Единственият му недостатък е, че свършва за минути.
Ако искате да изненадате семейството или гостите си нещо необичайно - това е предястието, от което се нуждаете!
Списък с продукти:
2,5 кг. средно големи патладжани
1 кг. моркови
240 гр. чесън
500 гр. лук
350 гр. домати
1 връзка магданоз
Пармиджана с патладжани - истинска наслада за сетивата
100 мл. растително масло
2 супени лъжици сол
2 супена лъжица захар
1 чаена лъжица оцет
2 литра вода
Начин на приготвяне:
Измийте добре патладжаните и отстранете стъблата. След това направете разрез по средата на всеки един от тях.
Сварете патладжаните за 5-10 минути в подсолена вода, докато омекнат. Колкото по-големи са плодовете, толкова по-дълго ще трябва да се варят, затова е добре да изберете средно големи патладжани.
След като се сварят ги охладете в студена вода. А след това ги поставете в тава за печене, покрийте с нещо плоско, а отгоре поставете тежко. Това е необходимо, за да може излишната течност да изтече от патладжаните.
Бърза гръцка мусака, в която всички ще се влюбят от първата хапка
Време е да се заемете с плънката. Обелете и настържете всички моркови на едро ренде и ги сложете в загрят дълбок тиган с растително масло. Задушете зеленчуците на силен огън за 5 минути. Не забравяйте да разбърквате от време на време, за да не загори.
Нарежете лука и доматите, добавете ги към морковите и гответе още 5 минути. След това нарежете чесъна и магданоза и също ги добавете в тигана. Разбъркайте всичко добре. След минута отстранете плънката от огъня и я охладете напълно.
Не е необходимо да добавяте сол и други подправки към зеленчуците.
Напълнете плътно всеки патладжан с плънката и ги прехвърлете в голяма тенджера.
След това се заемете с приготвянето на саламурата. За целта във вряща вода добавете солта, захарта и оцета. Залейте патладжаните със саламурата, покрийте ги с подходяща чиния и поставете нещо тежко отгоре. Патладжанът трябва остане така между 3 и 7 дни, за да се маринова.
Тези тиквички на фурна вкъщи свършват за минути
Ако сте решили на 100% да се радвате на тази вкусотия през зимата, стерилизирайте няколко буркана, подредете в тях патладжаните и ги затворете с капачки за горещо консервиране.
Или пък събирайте всички около масата и ги почерпете с това гръцко изкушение. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!