Пуешките гърди са ценен диетичен продукт, който съдържа голямо количество полезни за организма вещества. Месото е лесно смилаемо, не предизвиква алергии и практически не съдържа холестерол.
Ястията от пуешки гърди са вкусни сами по себе си. Но с допълнителни съставки месото става още по-меко, сочно, ароматно и вкусно.
Ако обичате пуешко, днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме да се поглезите с една разкошна вкусотия с домати, бекон, картофи и гремолата.
Потресаващо сочно и ароматно ястие, което е по силите и на начинаеща домакиня. И което ще се превърне в украса на всяка трапеза!
Списък с продукти за осем порции:
- 2 големи филета от пуешки гърди с тегло 700–800 гр. всяко
- 12-16 парчета бекон
- 120 гр. пушена сланина
- 1 кг. малки картофи
- 3 средни домата
- черен пипер и сол
За гремолатата:
- 100 гр. магданоз
- кора от 1 голям лимон
- 4–6 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 250°C. Намажете със сланината дълбок съд за печене.
За гремолатата накълцайте магданоза с чесъна и кората от лимона и добавете малко сол.
Овкусете добре месото от всички страни със сол и черен пипер. Разрежете филето напречно на всеки 2 см, но не до края (трябва да се получи нещо като акордеон).
Нарежете доматите на филийки с дебелина 3 милиметра, посолете и поръсете с черен пипер. Поставете резен бекон във всеки разрез на месото и резен домат от двете му страни. Вътре поръсете с гремолата. Завържете с канап, за да не се разпадне "акордеонът".
Нарежете сланината на ситно. Измийте картофите и отгоре им направете по един плитък разрез под формата на кръст. Оваляйте ги в сланината и ги поръсете с гремолата.
Сложете месото в намаслената тава. Около него наредете картофите.
Поставете във фурната и след пет минути намалете температурата до 140°C. Печете, докато месото достигне вътрешна температура от 68-69°C.
Поръсете цялото ястие с останалата гремолата, покрийте с фолио и оставете да почине за 10 минути. След това сервирайте, като отстраните канапа.
Добър апетит! /jenata.blitz.bg