Ростбифът е ястие, което се смята за едно от най-добрите изобретения на британската кухня.
За приготвянето му се е използвало най-прясното месо, което се е предлагало само в месарските магазини. В противен случай е невъзможно да се постигне подходяща мекота, характерна за ястието.
Специалитетът е подходящ както за обяд, така и за вечеря. Може да се сервира като предястие или основно, в зависимост от останалото меню и вашите предпочитания.
Каквото и да решите, това блюдо ще изглежда тежко на всяка трапеза и ще обере много комплименти. Защото само едно парченце от него е истинска наслада за сетивата.
5 тайни на перфектното печено месо
Класическата гарнитура за Ростбифът са картофите. Но днес от jenata.blitz.bg ви предлагаме да избягате от класиката и да опитате нещо ново - Ростбиф в азиатска глазура.
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите това месно изкушение:
1-1,5 кг, парче говеждо/телешко месо (от филето или гърдите)
50 мл. растително масло
сол и черен пипер
За глазурата:
2 портокала
2 супени лъжици пчелен мед
кора от един лимон
Всяко месо става крехко и се топи в устата, ако го приготвите така
1 супена лъжица соев сос
1 малка люта чушка
Начин на приготвяне:
Изстискайте сока от портокалите и го излейте в тенджера. Добавете меда, лимоновата кора, соевия сос и нарязаната на дребно люта чушка (без семките). Изчакайте да заври и оставете да къкри на умерен огън за 5-7 минути, докато се сгъсти.
Почистете месото добре от мазнините и ципите, след това отрежете всички висящи неравности, за да получите идеалното правоъгълно парче. Натрийте добре със сол и черен пипер, намажете с олио и завържете плътно с канап, за да може месото да запази формата си по време на печене.
Загрейте фурната до 190-200 градуса и сложете месото върху застлана с фолио решетка. Решетката сложете на средната релса, а отдолу поставете тава, в която да капе мазнината.
Всички приятелки полудяха по тази рецепта за пилешко месо с фъстъчено масло!
Печете около 60-70 минути. Ако разполагате с термометър за месо, не трябва да се надвишават 75 градуса във вътрешността на месото.
Извадете готовото месо от фурната, прехвърлете го в загрята чиния, покрийте я с фолио и го оставете да "почине" за 20 минути. След това отстранете канапа, нарежете на парчета, залейте с екзотичната глазура и сервирайте. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!