Пържените картофи са любимата храна на малки и големи. Малцина обаче успяват да си ги направят толкова хрупкави и вкусни като тези в McDonald’s.
Ако и вие сте фенове на картофките, които се сервират в заведенията за бързо хранене, но никога не можете да ги докарате като техните, днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием как лесно може да постигнете така жадувания вкус в домашни условия.
Когато поръчвате пържени картофки от McDonald’s и наблюдавате процеса на приготвяне, на пръв поглед изглежда, че всичко се прави на място. Това обаче съвсем не е така.
Всички заведения за бързо хранене използват заготовки и картофите не са изключение. Всъщност, дългият път на приготвяне се извършва във фабрика за производство на полуфабрикати за известната верига ресторанти.
Това е тайната на перфектните картофки, всички са луди по тях ВИДЕО
Картофите от определен сорт се сортират по големина и се почистват механично. След това се нарязват с помощта на специални решетки и се сортират по размер. За да станат златисти, те се третират с естествен подсладител, който при пържене им придава румена коричка.
Освен това картофите се обработват с натриев пирофосфат, за да не потъмняват по време на транспортиране и съхранение. Но това не е всичко: първоначално картофите се запържват леко за няколко минутки, а след това се замразяват. А заготовката може да се съхранява във фризера цели 12 месеца.
Между другото, целият този процес може лесно да се повтори у дома! И всеки път да се радвате на картофки като тези от McDonald’s.
За целта се нуждаете от:
1 кг. картофи
1 литър вода
2 чаени лъжички захар
Пресни картофки на тиган - изкушение за сетивата
1 литър растително олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и отрежете краищата им, така че да получите равен правоъгълен блок. След това нарежете картофите на ивици и ги изсипете в дълбока купа или тенджера със студена вода.
Изплакнете ги няколко пъти или най-добре ги оставете за 20 минути, за да излезе нишестето. Колкото по-малко нишесте има, толкова по-вкусен ще стане картофът.
В 1 литър вода разтворете 2 чаени лъжици захар и залейте с тях картофите. Загрейте олиото и сложете картофите да се пържат.
Ако решите да си направите заготовка, след 2-3 минути ги извадете и ги наредете върху кухненска хартия. Оставете ги да изстинат и после ги приберете във фризера. Така всеки път, когато ви се приискат картофки, ще са ви нужни само 3 минутки, за да сервирате вкусното и хрупкаво изкушение на масата.
Шеф готвач разкри тайната на перфектните пържени картофки
Ако пък смятате да ги консумирате веднага, ще трябва да ги пържите малко по-дълго, около 5-7 минути до златистокафяво. След това прехвърлете картофите върху кухненска хартия и посолете. Добър апетит!
Ако се притеснявате за здравето и фигурата си, но не искате да се лишавате от любимите си пържени картофки, може да ги приготвите и във фурната. Те пак ще бъдат толкова хрупкави и румени, но в 100 грама готов продукт ще се съдържат само 100 калории.
Нарязаните на лентички картофи ще трябва да изплакнете добре във вода. След това ги изсипвате в дълбока купа и добавяте 30 грама растително масло. Осолявате добре и печете във фурната на 220 градуса за около 30-45 минути. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!