logo

Тези сармички от прясно зеле се топят в устата

Тези сармички от прясно зеле се топят в устата

Поднесете ги с гъсто и ароматно сметаново сосче и всички ще питат за още

В сезона на прясното зеле от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си направите едно малко по-необичайно блюдо и по-точно - сармички. 

Ястието се приготвя по традиционния начин, но става много по-бързо. То е нежно, сочно и безкрайно вкусно. Единственият му недостатък е, че свършва прекалено бързо. 

А поднесете ли го с гъсто и ароматно сметаново сосче... Всички ще се влюбят в него и ще питат за още.  

Списък с продукти: 

1 голяма зелка
600 гр. филе от пуешко бутче
1/3 чаша ориз

Пресни картофки на тиган - изкушение за сетивата

1 глава лук
1 голяма връзка пресни подправки (копър, магданоз, босилек)

За соса:

1 кг. домати
1 глава лук
2 средни моркова

1 голяма червена чушка
1 чаена лъжица сушен босилек

Начин на приготвяне: 

Сварете вода в широка тенджера и сложете доматите. Бланширайте за 2 минути. Прехвърлете доматите с решетъчна лъжица в купа със студена вода. Отстранете кожата, а меката част нарежете на средни кубчета.

Всички полудяха по тези лесни и сочни кюфтенца

Лукът и чушката нарежете на малки кубчета, морковите настържете, а чесъна намачкайте. Загрейте олио в голяма тенджера и запържете лука и чесъна до омекване. Добавете морковите и чушките и пържете още 7-10 минути.

Накрая сложете и доматите и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. Овкусете със сол, черен пипер и сух босилек. 

За плънката сварете ориза до полуготовност, 10 минути, след което го сложете в цедка и леко го охладете. Смелете месото. 

Нарежете на ситно лука и пресните подправки, добавете ги към смляното месо заедно с ориза, подправките, солта и черния пипер и омесете всичко добре. 

Сложете зелката в тенджера, залейте я с вряла вода и оставете на котлона за 3-5 минути, докато листата омекнат. Прехвърлете зелето в гевгир и оставете водата да се отцеди.

Няма наяждане с тези сочни пилешки рулца

Отрежете листата в основата с малък нож и внимателно ги отстранете. Във всяко листо сложете по 1-2 лъжици от плънката и го увийте като рулце. 

Излейте соса в тенджерата, а отгоре подредете сармичките. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри за 20-25 минути.

Може да сервирате сармичките с малко заквасена сметана. Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Вили

Вили 03.06.2022 11:26

Да,бе, пет часа ще правя едни сърми! Свари,запържи,нарежи,отцеди,глупости!