В сезона на прясното зеле от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си направите едно малко по-необичайно блюдо и по-точно - сармички.
Ястието се приготвя по традиционния начин, но става много по-бързо. То е нежно, сочно и безкрайно вкусно. Единственият му недостатък е, че свършва прекалено бързо.
А поднесете ли го с гъсто и ароматно сметаново сосче... Всички ще се влюбят в него и ще питат за още.
Списък с продукти:
1 голяма зелка
600 гр. филе от пуешко бутче
1/3 чаша ориз
Пресни картофки на тиган - изкушение за сетивата
1 глава лук
1 голяма връзка пресни подправки (копър, магданоз, босилек)
За соса:
1 кг. домати
1 глава лук
2 средни моркова
1 голяма червена чушка
1 чаена лъжица сушен босилек
Начин на приготвяне:
Сварете вода в широка тенджера и сложете доматите. Бланширайте за 2 минути. Прехвърлете доматите с решетъчна лъжица в купа със студена вода. Отстранете кожата, а меката част нарежете на средни кубчета.
Всички полудяха по тези лесни и сочни кюфтенца
Лукът и чушката нарежете на малки кубчета, морковите настържете, а чесъна намачкайте. Загрейте олио в голяма тенджера и запържете лука и чесъна до омекване. Добавете морковите и чушките и пържете още 7-10 минути.
Накрая сложете и доматите и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. Овкусете със сол, черен пипер и сух босилек.
За плънката сварете ориза до полуготовност, 10 минути, след което го сложете в цедка и леко го охладете. Смелете месото.
Нарежете на ситно лука и пресните подправки, добавете ги към смляното месо заедно с ориза, подправките, солта и черния пипер и омесете всичко добре.
Сложете зелката в тенджера, залейте я с вряла вода и оставете на котлона за 3-5 минути, докато листата омекнат. Прехвърлете зелето в гевгир и оставете водата да се отцеди.
Няма наяждане с тези сочни пилешки рулца
Отрежете листата в основата с малък нож и внимателно ги отстранете. Във всяко листо сложете по 1-2 лъжици от плънката и го увийте като рулце.
Излейте соса в тенджерата, а отгоре подредете сармичките. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри за 20-25 минути.
Може да сервирате сармичките с малко заквасена сметана. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!