Толкова вкусен пълнен патладжан през живота си не сте яли

Толкова вкусен пълнен патладжан през живота си не сте яли

Ястието може да се сервира топло за обяд или охладено под формата на предястие

Рецепти за пълнени патладжани има в почти всяка кухня по света. Този зеленчук се съчетава много добре със зърнени култури, с месо, с други зеленчуци, сирене и ядки.

С две думи - с него могат да се приготвят куп апетитни ястия и гарнитури.

Тъй като не можахме да изберем най-вкусната рецепта, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да вземете два патладжана и да ги напълните с две различни плънки - едната с пикантен мексикански с боб, а другата - с пушено пиле, сушени домати и грах.

Когато пазарувате, обърнете внимание на зеленчука - избирайте средно големи патладжани, по които няма натъртвания. Те запазват формата си по-добре и не се разпадат при печене.

Ястието може да се сервира топло за обяд или охладено под формата на предястие. Както и да го поднесете на масата - няма да сбъркате! 

Списък с продукти: 

2 средни патладжана
2–3 супени лъжици зехтин

За мексиканската плънка: 

100 гр. нарязани домати в собствен сос
75 гр. червен боб от консерва
1/2 червена чушка

Пълнен патладжан по гръцки - изкушение за всяко време на годината!

1/2 жълта чушка
люспи от червени люти чушки
1 супена лъжица консервирана царевица

2-3 стръка кориандър
сол на вкус
сирене фета за сервиране

За плънката с пушено пиле:

100 гр. пушени пилешки гърди
100 гр. замразен зелен грах
50 гр. сушени домати

30 гр. масло
сол и прясно смлян черен пипер
заквасена сметана 20% за сервиране

Начин на приготвяне: 

Измийте патладжаните, набодете ги с вилица и нож, намажете ги със зехтин и ги увийте във фолио. Сложете ги в предварително загрята до 200 градуса фурна върху решетката и печете 25-30 минути, като обръщате от време на време.

Маринован патладжан в буркан - пръстите да си оближеш!

Между другото, патладжанът може да се изпече и на скарата. 

Извадете патладжана от фолиото, разрежете го по дължина и много внимателно с помощта на лъжица извадете по 1 супена лъжица от сърцевината. Тя ще ви трябва за плънката. 

За пълнежа с пушено пиле нарежете месото на тънки ивици. Сложете го в тенджера на котлона, добавете нарязаните домати, зеления грах и две супени лъжици вода. След 5 минути добавете маслото и една супена лъжица от сърцевината на патладжана, малко сол и черен пипер и разбъркайте.

За мексиканската плънка в тенджера сложете доматите, боба, ситно нарязаните печени чушки и царевица и оставете да къкри 5-7 минути. След това добавете една супена лъжица от сърцевината на патладжана, малко кориандър, сол и разбъркайте.

Напълнете патладжаните с плънките, покрийте с фолио и запечете на скарата за още 2-3 минути. Сервирайте със заквасена сметана и натрошена фета.

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай