Рецепти за пълнени патладжани има в почти всяка кухня по света. Този зеленчук се съчетава много добре със зърнени култури, с месо, с други зеленчуци, сирене и ядки.
С две думи - с него могат да се приготвят куп апетитни ястия и гарнитури.
Тъй като не можахме да изберем най-вкусната рецепта, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да вземете два патладжана и да ги напълните с две различни плънки - едната с пикантен мексикански с боб, а другата - с пушено пиле, сушени домати и грах.
Когато пазарувате, обърнете внимание на зеленчука - избирайте средно големи патладжани, по които няма натъртвания. Те запазват формата си по-добре и не се разпадат при печене.
Ястието може да се сервира топло за обяд или охладено под формата на предястие. Както и да го поднесете на масата - няма да сбъркате!
Списък с продукти:
2 средни патладжана
2–3 супени лъжици зехтин
За мексиканската плънка:
100 гр. нарязани домати в собствен сос
75 гр. червен боб от консерва
1/2 червена чушка
Пълнен патладжан по гръцки - изкушение за всяко време на годината!
1/2 жълта чушка
люспи от червени люти чушки
1 супена лъжица консервирана царевица
2-3 стръка кориандър
сол на вкус
сирене фета за сервиране
За плънката с пушено пиле:
100 гр. пушени пилешки гърди
100 гр. замразен зелен грах
50 гр. сушени домати
30 гр. масло
сол и прясно смлян черен пипер
заквасена сметана 20% за сервиране
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, набодете ги с вилица и нож, намажете ги със зехтин и ги увийте във фолио. Сложете ги в предварително загрята до 200 градуса фурна върху решетката и печете 25-30 минути, като обръщате от време на време.
Маринован патладжан в буркан - пръстите да си оближеш!
Между другото, патладжанът може да се изпече и на скарата.
Извадете патладжана от фолиото, разрежете го по дължина и много внимателно с помощта на лъжица извадете по 1 супена лъжица от сърцевината. Тя ще ви трябва за плънката.
За пълнежа с пушено пиле нарежете месото на тънки ивици. Сложете го в тенджера на котлона, добавете нарязаните домати, зеления грах и две супени лъжици вода. След 5 минути добавете маслото и една супена лъжица от сърцевината на патладжана, малко сол и черен пипер и разбъркайте.
За мексиканската плънка в тенджера сложете доматите, боба, ситно нарязаните печени чушки и царевица и оставете да къкри 5-7 минути. След това добавете една супена лъжица от сърцевината на патладжана, малко кориандър, сол и разбъркайте.
Напълнете патладжаните с плънките, покрийте с фолио и запечете на скарата за още 2-3 минути. Сервирайте със заквасена сметана и натрошена фета.
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки