Обичам патладжан, приготвен по всякакъв начин... Но тази рецепта ми е повече от любима!
Научих я от приятелката си Никол, която от години живее в Южна Франция. В Безие всички обожавали тази гозба, ми каза тя, когато ме почерпи с нея. И определено има защо!
Ако думичката "френски" случайно ви притеснява - не бързайте да зачерквате с лека ръка рецептата. Не е нужно да сте топ готвач, за да се справите с нея!
Приготвя се много лесно. А крайният резултат е много ароматен, сочен и вкусен.
Патладжан с мента по сицилийска рецепта - уникална вкусотия
Може да се сервира както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура към месо или риба. И определено ще се превърне в украса на всяка трапеза.
Списък с продукти:
2 патладжана
4 домата
6 маслини
100 гр. сирене сулугуни
4 супени лъжици растително масло
4 чаени лъжици майонеза
сол и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжана и отстранете дръжките. Нарежете го по дължина на тънки филийки с дебелина 0,5 сантиметра, след което го запържете от едната страна в тиган с растително олио.
Няма наяждане с този вкусен "Патладжанов рай"
Намажете тава за печене с растително олио или я покрийте с хартия за печене. Подредете резените патладжан с изпържената страна нагоре. Поръсете със сол и черен пипер на вкус, след това намажете с майонеза. По желание майонезата може да се замени със заквасена сметана.
Нарежете доматите на колелца и ги наредете върху патладжана. Маслините нарежете по същия начин и ги сложете върху доматите. Отгоре поръсете с малко черен пипер и настърганото сирене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
Поръсете готовия патладжан със сух риган, за да придадете на ястието специален аромат и вкус.
Това е всичко! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!