Няма нищо по-хубаво от това да похапнеш у дома в компанията на любимите си хора. И да ги изненадаш с нещо нетрадиционно, но за сметка на това здравословно и много вкусно.
На вниманието на всички домакини, които обичат да експериментират в кухнята, днес от jenata.blitz.bg предлагаме една изключителна рецепта. И тъй като най-полезните ястия се приготвят от сезонни зеленчуци, ви предлагаме да си приготвите една вкусна торта с патладжани.
Рецептата е истинска находка за ценителите на простите и оригинални блюда. И най-важното - не е нужно да сте майстор в кухнята, за да си я приготвите!
Ето от какво се нуждаете за това полезно изкушение:
6 патладжана
7 домата
300 гр. твърдо сирене
връзка пресен магданоз
4 скилидки чесън
200 гр. майонеза
Откакто научих рецептата на стара италианка, патладжана само така го правя
сол и черен пипер на вкус
50 мл. растително олио
Начин на приготвяне:
Измийте добре патладжаните и ги нарежете на колелца. Подредете ги в чиния, посолете ги добре и ги оставете да престоят 10-15 минути, за да премахнете излишната горчивина от нашата основна съставка.
След като времето изтече, попийте патладжана с кухненска хартия, за да отстраните излишния сок, и след това го намажете с растително масло и поръсете със сол и черен пипер.
Сервирах това необичайно ястие от патладжан на гостите и ги оставих без думи!
Подредете патладжаните в тава, застлана с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса и ги сложете за да се пекат за 30–35 минути. След това ги извадете и оставете настрана, за да изстинат добре.
Докато това стане, може да се заемете с останалите продукти. Измийте доматите добре и ги нарежете на тънки филийки.
Обелете чесъна, смачкайте го с преса и го добавете към майонезата, която вече сте изсипали в отделна купичка.
След това трябва да настържете сиренето на ситно ренде, а магданоза да нарежете на дребно.
Преминаваме към оформянето на тортата. За по-голямо удобство може да използвате пръстен от тава за печене на торти.
Започваме с първия блат, който е от патладжани. Отгоре намажете добре с част от майонезата и поръсете с малко магданоз.
Следващият блат е от домати. Върху него поръсете малко сирене.
Повторете пак и пак, докато не свършат всички продукти. Последният ви блат трябва да е от домати. Най-отгоре поръсете с малко сирене (ако ви е останало) и магданоз.
Пиршество за душата: Пълнен патладжан със сиренце по автентична гръцка рецепта
Приберете готовата торта в хладилника за поне половин час. Така ще стане още по-вкусна!
Време е да събирате всички около масата и да похапнете сладко! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!