Всички ще се влюбят в тази гръцка супа

Всички ще се влюбят в тази гръцка супа

Ястието е засищащо и е идеалния вариант за обяд в един от онези студени дни, които предстоят до края на зимата

На пръв поглед тази гръцка супа с невероятно плътна текстура ще ви се стори необичайна, но именно това ще ви накара да се влюбите в нея. 

Ястието е засищащо и е идеалният вариант за обяд в един от онези студени дни, които предстоят до края на зимата.

Ако не обичате супи, защото са ви прекалено редки, тази е определено за вас. Сервира се в невероятно ароматен сос и се приготвя много лесно. Може би тя е най-хубавото нещо, което се е случвало на кюфтетата! 

Приготвянето на тази рецепта отнема само 30 минути, а продуктите са изключително достъпни.

За кюфтетата:

60 гр. ориз
3 суп. л. копър
1 суп. л. наситнен джоджен

3 суп. л. магданоз
450 гр. смесена кайма

Никой на трапезата няма да остане безразличен към тази вкусна супа

няколко скилидки чесън
няколко суп. л. зехтин

едно яйце
сол и черен пипер.

За супата:

2 големи яйца
литър вода
сок от два средни лимона

сол и черен пипер

Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени. 

Начин на приготвяне: 

Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.

Когато ми се дояде нещо вкусно, винаги си приготвям тази супа!

Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.

Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути. 

През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.

Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.

Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.  

Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.

Лекари издадоха рецептата за най-здравословната супа

Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си. Така че си струва да опитате поне веднъж. 

Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Никол

Никол 15.02.2023 11:12

Това не е супа, а кюфтета със сос

Жорката

Жорката 16.02.2023 8:30

Супа топчета

Гръцка домакиня

Гръцка домакиня 20.02.2023 16:11

''Супата се казва юварлаки и кюфтетата се овалват в брашно за гъстота на соса.

Гръцка домакиня

Гръцка домакиня 20.02.2023 16:14

И месото да е телешко.

Гладников

Гладников 07.04.2023 16:42

Това не е супа топчета , това е супа топЧета ... :) :) :) Защо бре загубеняци , защо чуждото е винаги по-вкусно и хубаво от нашенското си , а ????