На пръв поглед тази гръцка супа с невероятно плътна текстура ще ви се стори необичайна, но именно това ще ви накара да се влюбите в нея.
Ястието е засищащо и е идеалният вариант за обяд в един от онези студени дни, които предстоят до края на зимата.
Ако не обичате супи, защото са ви прекалено редки, тази е определено за вас. Сервира се в невероятно ароматен сос и се приготвя много лесно. Може би тя е най-хубавото нещо, което се е случвало на кюфтетата!
Приготвянето на тази рецепта отнема само 30 минути, а продуктите са изключително достъпни.
За кюфтетата:
60 гр. ориз
3 суп. л. копър
1 суп. л. наситнен джоджен
3 суп. л. магданоз
450 гр. смесена кайма
Никой на трапезата няма да остане безразличен към тази вкусна супа
няколко скилидки чесън
няколко суп. л. зехтин
едно яйце
сол и черен пипер.
За супата:
2 големи яйца
литър вода
сок от два средни лимона
сол и черен пипер
Може да използвате всякакви подправки и билки. Най-важното е по възможност те да бъдат пресни, а не сушени.
Начин на приготвяне:
Препоръчително е да започнете с кюфтета. Поставете всички съставки за тях в голяма купа и омесете добре. От каймата оформете малки кюфтенца с еднаква форма и размер и ги наредете в плато или поднос.
Когато ми се дояде нещо вкусно, винаги си приготвям тази супа!
Поставете кюфтенцата в хладилника за 10-15 минути.
Междувременно налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Намалете котлона и добавете кюфтенцата едно по едно. Покрийте тенджерата и оставете да къкри за 20 минути.
През това време може да направите соса, като в удобна купа разбиете яйцата и лимоновия сок.
Когато кюфтетата са готови, вземете 2 черпака бульон от тенджерата и излейте в соса. Получената смес излейте в тенджерата и оставете да къкри 2-3 минути, без да заври.
Добавете подправките и оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.
Въпреки че технически това ястие е супа, докато се охлажда, то се сгъстява доста, а течността се превръща в крем. Не се притеснявайте, ако видите, че супата се превръща в нещо като сос – така трябва да бъде.
Лекари издадоха рецептата за най-здравословната супа
Поднесете с хрупкав хляб и парче сирене фета като гарнитура. В Гърция понякога я сервират с домашно приготвени пържени картофи. Дори и да не сте фенове на бързото хранене, ще установите с изненада, че тези две ястия се комбинират перфектно помежду си. Така че си струва да опитате поне веднъж.
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!