Зелени домати в буркан

Ароматът и вкусът им са толкова приятни, че трудно ще се сдържите да не излапате целия буркан

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/zeleni-domati-v-burkan Jenata.blitz.bg
Зелени домати в буркан

Зелените домати в буркан са деликатес, който обожавам от дете.

Баба събираше такива домати всяка година, а после ги консервираше за зимата. Няма да излъжа, ако кажа, че когато ги опитах, се влюбих в тях за цял живот! Уникален вкус, прекрасен аромат и много апетитен вид!

Салатата е достойна както за празничната трапеза, така и за обикновена семейна вечеря. И е перфектна гарнитура към всякакви ястия!

5 топ рецепти за вкусна туршия

Ароматът и вкусът на доматите са толкова приятни, че трудно ще се сдържите да не излапате целия буркан.

Ето и списъка с нужните продукти за приготвянето на това изумрудено съкровище: 

  • 1,5 кг. зелени домати
  • 3 глави лук
  • 400 гр. сладък пипер
  • 1 люта чушка
  • 80 гр. чесън
  • 3 супени лъжици захар
  • 100 мл. оцет (9%)
  • връзка магданоз
  • 1 супена лъжица сол
  • 100 мл. растително масло
  • 1 супена лъжица кориандър
  • черен пипер 

Начин на приготвяне: 

Измийте доматите и ги нарежете на малки парчета. Ако са твърде малки, може да ги разрежете само наполовина. 

В съда на блендера или в дълбока купа смесете чушките, нарязани на парчета, чесъна и магданоза. 

Най-вкусната зимнина, трябват ви морковче, сладък пипер и...

Смелете всичко на пюре и разбъркайте добре. Получената каша изсипете при поставените в подходящ съд домати. Към тях добавете чесъна и лука, нарязан на полумесеци, подправките и всички течни съставки от рецептата.

Разбъркайте добре, покрийте и оставете да се мариноват за 2-3 часа на хладно място. За това време зеленчуците трябва да си пуснат прилично количество сок. Важно е да разбърквате от време на време, докато се мариноват.

Когато времето изтече, разпределете салатата в буркани, подредете ги в тенджера, застлана с чиста кърпа и започнете да стерилизирате изумруденото лакомството.

За еднолитрови буркани необходимото време за стерилизация е 40 минути от момента на завиране на водата, а за половинлитрови - 20 минути.

Всички ще питат за още, вкусят ли тази парена царска туршия

Затворете бурканите, обърнете ги с капачките надолу и ги завийте добре. След като се охладят напълно, трябва да бъдат преместени на тъмно и хладно място. /jenata.blitz.bg

 

 

Горещи

Коментирай