Зелените домати в буркан са деликатес, който обожавам от дете.
Баба събираше такива домати всяка година, а после ги консервираше за зимата. Няма да излъжа, ако кажа, че когато ги опитах, се влюбих в тях за цял живот! Уникален вкус, прекрасен аромат и много апетитен вид!
Салатата е достойна както за празничната трапеза, така и за обикновена семейна вечеря. И е перфектна гарнитура към всякакви ястия!
Ароматът и вкусът на доматите са толкова приятни, че трудно ще се сдържите да не излапате целия буркан.
Ето и списъка с нужните продукти за приготвянето на това изумрудено съкровище:
- 1,5 кг. зелени домати
- 3 глави лук
- 400 гр. сладък пипер
- 1 люта чушка
- 80 гр. чесън
- 3 супени лъжици захар
- 100 мл. оцет (9%)
- връзка магданоз
- 1 супена лъжица сол
- 100 мл. растително масло
- 1 супена лъжица кориандър
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте доматите и ги нарежете на малки парчета. Ако са твърде малки, може да ги разрежете само наполовина.
В съда на блендера или в дълбока купа смесете чушките, нарязани на парчета, чесъна и магданоза.
Смелете всичко на пюре и разбъркайте добре. Получената каша изсипете при поставените в подходящ съд домати. Към тях добавете чесъна и лука, нарязан на полумесеци, подправките и всички течни съставки от рецептата.
Разбъркайте добре, покрийте и оставете да се мариноват за 2-3 часа на хладно място. За това време зеленчуците трябва да си пуснат прилично количество сок. Важно е да разбърквате от време на време, докато се мариноват.
Когато времето изтече, разпределете салатата в буркани, подредете ги в тенджера, застлана с чиста кърпа и започнете да стерилизирате изумруденото лакомството.
За еднолитрови буркани необходимото време за стерилизация е 40 минути от момента на завиране на водата, а за половинлитрови - 20 минути.
Затворете бурканите, обърнете ги с капачките надолу и ги завийте добре. След като се охладят напълно, трябва да бъдат преместени на тъмно и хладно място. /jenata.blitz.bg