12 супер продукта, които помагат в борбата с рака

12 супер продукта, които помагат в борбата с рака

Бащата на медицината Хипократ е обичал да казва, че храната трябва да се възприема като лекарство. Друг по-малко известен от него лекар често е говорел, че най-често хората се самоубиват с помощта на ножа и вилицата.

И двамата говорят за едно и също - храната, която ядем, може да лекува, но може и да убива!

В борбата с рака, освен сложната фармакология, помагат и обикновените хранителни продукти. Голяма част от онколозите са на мнение, че най-ефективната профилактика срещу това коварно заболяване е здравословното хранене. 

Всяка трета жена в света чува тази диагноза след преглед при гинеколог!

Днес ще ви предложим част от продуктите, с чиято редовна употреба можете да се предпазите от смъртоносната болест. 

Цвекло

В цвекло има антоцианини и ресвератрол, които допринасят за унищожаването на раковите клетки. Ако не харесвате този зеленчук, яжте вишни, патладжани и червено грозде - те притежават подобни свойства.

Тлъста риба

Морските дарове са ценен източник на полиненаситени Омега-3 мастни киселини. Те възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци и нормализират кръвното налягане при хипертония. И също така: имат антикарциногенен ефект, който предотвратява злокачествената дегенерация на клетките. Освен това в рибата се съдържа голямо количество витамини.

Рак на устата: Как да забележите ранните предупредителни симптоми

Бразилски орех

Само в 6 бразилски ореха се съдържат 100-200 мкг селен, който притежава мощни противоракови свойства. Други източници на този елемент са пълнозърнестият хляб, яйцата и пилешките гърди. 

Домати

Препоръчително е всяка седмица да ядете между 7 и 10 домата. Най-важното вещество, което се съдържа в тях, е ликопенът. Това е силен антиоксидант, който предотвратява атеросклерозата, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, намалява риска от рак и има антиейдж ефект. Между другото, ликопен се съдържа и в ягодите, дините, грейпфрута, чушките, морковите и прасковите.

Слънчогледови семки

Те съдържат много цинк и витамин Е. За да получите ползи за здравето си, се препоръчва да консумирате по 15-25 мг (3-5 супени лъжици) семена дневно. Между другото, можете да смесите слънчогледовите семки с тиквени и да ги прибавите към зърнената си закуска.

Тези 5 безобидни ежедневни навика предизвикват рак!

Чесън

Той съдържа над 70 активни компонента, които влияят благоприятно на сърцето. Според CANCERactive, с 2-3 скилидки чесън дневно ще държите далеч от себе си не само вампирите! 

Броколи

Учените все по-често говорят за ползите на този зеленчук. Благодарение на един свой специален компонент - глактоза, броколите помагат за изхвърлянето на вредни вещества от организма. Те съдържат сулфорафан, който помага за почистването на черния дроб и има противораков ефект. Броколите са богати и на фибри, които потискат чувството на глад дълго време. 

Яйчен жълтък

Отличен източник на фолиева киселина, която участва в процеса на удвояване на ДНК молекулите и обновяването на клетките. Препоръчително е дневно да се приемат до 400 мг. от тази важна киселина. 

Гъби

Активизират работата на имунната система, което е много важно в началото на зимния сезон. Ако имате възможност, купувайте шийтаке, мейтаке, кордицепс, но и печурките също вършат чудесна работа. 

Червен и жълт пипер

Те съдържат витамин С в много по-големи количества, отколкото портокала, а този витамин укрепва имунната система. Количеството му в една червена чушка достига 250 мг, докато в портокала съдържанието му е едва 65 мг.

След като разбрах колко полезни са смокините, не спирам да похапвам от този вкусен плод!

Моркови

Още един източник на витамин А. Когато си правите морковена салата, задължително я овкусете с растително масло, а към сока добавяйте малко мляко или сметана, в противен случай мастноразтворимият витамин А няма да може да усвои от организма. 

Растения от семейство бобови

Лещата, грахът, фасулът и соята са отлични източници на фибри и белтъчини. В допълнение, бобовите растения обогатяват организма с изофлавони и фитоестрогени. Препоръчително е да ги включите в менюто си поне веднъж на всеки 2 дни. /jenata.blitz.bg

Коментирай