logo

След като разбрах колко полезни са смокините, не спирам да похапвам от този вкусен плод!

След като разбрах колко полезни са смокините, не спирам да похапвам от този вкусен плод!

Смокините са изключително полезни за здравето. Те се отглеждат от повече от 11 хиляди години и са много ценен и обичан плод.

В Библията се споменава като дар висшите сили. Историците твърдят, че войниците на Александър Велики са носели със себе си сушени смокини. Кашата от сърцевината им използвали, за да излекуват бързо раните си и да се избавят от възпаленията.

Смокините са много полезни за женския организъм. Отдавна е доказано, че консумацията на този плод намалява риска от рак на гърдата с 34% дори и след настъпване на менопаузата.

В изсушените смокини количеството полезни микроелементи и витамини е много по-голямо, отколкото в пресните. В тях се съдържа 10 пъти повече натрий, 3 пъти повече калий и желязо, 4 пъти повече магнезий и 5 пъти повече калций.

Сушените смокини са богати и на никотинова киселина, витамини от групите B, C и E. Подобен балансиран състав оказва положителен ефект върху женското здраве. Лекарите препоръчват всички жени, които се възстановяват от някакво боледуване, да включат този плод в менюто си. Той е особено подходящ за дами с проблеми с органите в малкия таз или жени, имали тежко раждане. 

Смокините са богати на органични киселини, които ускоряват метаболизма. Ако не злоупотребявате с тях, те ще ви помогне да се отървете от излишните килограми и да се сдобиете с прекрасни форми.  

Сигурно някои от вас ще се изненадат, когато разберат, че смокините помагат при гъбични заболявания. Става въпрос за инфекции, които се предават по полов път и засягат половите органи. Разбира се, без медикаменти няма как да преборите неприятните заболявания, но като спомагателно средство този плод ще окаже много силно влияние. 

Сиропът от смокини ще ви спаси от отделянето на неприятни секрети от влагалището (т.нар. бяло течение) при това без всякакви други допълнителни средства. 

Смокинята е и естествен афродизиак, който засилва сексуалния апетит. От тази гледна точка, те са полезни както за жените, така и за мъжете. 

Консумацията на смокини е много полезна и по време на бременност. Точно в този период жената се сблъсква с токсикозата. По време на бременност организмът не отхвърля този плод, така че той може да бъде използван като спасителна храна.  

Използвайки смокините като лекарство или за профилактика, не трябва да забравяте, че както всеки друг плод, и те са много сладки. Не трябва да злоупотребявате с тях, ако не искате да повишите значително нивото на глюкоза в кръвта си или да си докарате хранителна алергия. /jenata.blitz.bg

Коментирай