logo

Кафето може и да е опасно, диетологът д-р Круглова обясни защо

Кафето може и да е опасно, диетологът д-р Круглова обясни защо

Има строго определена допустима дневна доза от топлата и ободряваща напитка, категорична е тя

Експерти по целия свят все още спорят кога е по-добре да се пие кафе и колко от него може да се консумира на ден. Благодарение на съвременния ритъм на живот, умората и многото задачи, тази напитка стана все по-популярна сред хората. 

6 причини, които ще ви накарат да зарежете кафето на секундата

„Но кафето може да навреди на здравето, а кофеинът води до пристрастяване“, предупреждава доктор Наталия Круглова, която е диетолог в Националната асоциация на диетолозите и диетолозите в Русия.

„Има хора, които имат по-изразена реакция към кофеина, те не го понасят много добре - веднага забелязват, че след чаша кафе може да имат ускорен пулс, чувство на безпокойство и вълнение. Ако човек има обичайна податливост към кофеин, тогава като цяло той може да го пие“, увери специалистът.

Тя поясни, че кофеинът има стимулиращ ефект – активира централната нервна система и мозъка, затова е по-добре да го пиете сутрин.

„Тези хора, които пият кафе следобед може да имат нарушен сън и да не могат да си отпочинат дори когато не правят нищо“, предупреди доктор Круглова. 

Не е за вярване защо хората масово започнаха да замразяват кафето

„Ако човек е здрав, тогава напитката може да бъде включена в ежедневната му диета“, отбелязва диетологът. 

Приемливият дневен прием на кафе е 200-300 mg (две стандартни чаши от около 200 ml). 

„Чаят също съдържа кофеин, така че няколко чаши от по-силен чай ше имат същия ефект като кафето. Добре е да знаете, че разнообразните видове кафета имат различно съдържание на кофеин, така че си струва да им се обърне внимание“, каза диетологът. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!