logo

Какво да правите при обилна менструация?

Какво да правите при обилна менструация?

Менструалното кървене нормално продължава до около 5 дни и - както и да ви изглежда - при него се губят само около 3 супени лъжици кръв. Но има жени, при които то е по-продължително и те губят много повече кръв, като дори им се налага да прибягват до кръвоспиращи лекарства.

Какво представлява обилното менструално кървене?

Въпреки че доста дами смятат, че кървят много, за обилна менструация (менорагия) трябва да са изпълнени няколко условия:

Менструалното кървене трае повече от 7 дни и ви се налага да сменяте превръзката си или тампона за по-малко от два часа в продължение на часове.

Характерно още е, че трябва да сменяте превръзките си и през нощта, както и да ползвате едновременно повече от една. Отделят се големи съсиреци (около и над 2,5 см).

Изпитвате постоянна болка в долната част на корема. Липсва ви енергия, уморявате се и се задъхвате. Не сте в състояние да вършите обичайните си дейности. И ако в тази ситуация разпознавате себе си, то тогава наистина страдате от менорагия.

Най-честите причини за менорагия

Причините за обилната менструация могат да са от различен характер:

♦ все още неустановен менструален цикъл при младите момичета;

♦ хормонални разстройства - при хормонален дисбаланс между естроген и прогестерон ендометриумът (вътрешната лигавица на матката) се удебелява много и се отделя чрез бурна менструация;

♦ проблеми, произтичащи от матката - рак, неракови образувания, ендометриоза, вътрематочни устройства за предпазване от забременяване, спонтанен аборт или извънматочна бременност и др.;

♦ различни заболявания и функционални разстройства - както такива, свързани с кървене и нарушено кръвосъсирване, така и други - болести на черния дроб и бъбреците, тазова възпалителна болест, инфекции и т. н.

♦ някои лекарства - като нестероидни противовъзпалителни (аспирин), хормонални, антикоагуланти.

Медицината не винаги може да открие конкретните причини за обилната менструация.

Как да се справите с този проблем?

Освен че създава неудобство и разстройва обичайното ви ежедневие, обилната менструация може да причини анемия - намаляване на концентрацията на желязото в кръвта. Първите ѝ признаци са честа умора и слабост, но може да се стигне и до други здравословни проблеми.

За да помогнете на лекаря си да постави правилна диагноза, следете и записвайте дните на менструалния си цикъл, също и каква е била тежестта на кръвотечението според вас (брой превръзки/тампони, честота на смяната).

В зависимост от тежестта на състоянието ви, то може да бъде лекувано по различен начин - от лечение с кръвоспиращи лекарства до хирургическа намеса.

Кога се назначават кръвоспиращи лекарства?

Кръвоспиращите лекарства са първата възможност за лечение на обилната менструация. Те най-често са с висока ефективност и с по-малко сериозни странични ефекти. Не нарушават способността ви да имате деца и няма да предизвикат ранна менопауза.

Кръвоспиращите лекарства са подходящи за много пациентки и се назначават винаги, когато оперативната намеса не е наложителна.

Прилагат се няколко групи медикаменти. Сред тях на първо място са тези, които целят подобряване на кръвосъсирването (етамзилат - таблетки и инжекции).

Кръвоспиращо действа и хормоналната терапия. Противозачатъчните хапчета стабилизират лигавицата на матката и контролират кървенето. Със същата цел - като кръвоспиращи - се предписват и вътрематочни устройства, освобождаващи хормони.

Промените в диетата няма да спрат обилната менструация, но пък храните, богати на желязо (месо, морски дарове, бобови, зеленолистни, семена и ядки) ще наситят организма ви с желязо и ще ви спестят анемията. Витамините С и К също ще са ви много полезни. Единият (С) подкрепя усвояването на желязото, а другият (К) действа кръвоспиращо. Грижете се и за добрата си хидратация.

Някои от лекарствата, използвани като кръвоспиращи при обилна менструация, се продават с рецепта, други са на свободна продажба. След като имате мнението на лекаря си, вероятно ще ви е по-удобно да поръчате лекарствата без рецепта в интернет и да получите доставката у дома си. На ваше разположение за допълнителни консултации и поръчки е екипът на онлайн аптека “Витания”.

Обилната менструация влошава качеството на вашия живот, но тя може да бъде овладяна с подходящи кръвоспиращи. Спрете да се примирявате и да търпите и потърсете помощ.

 

 

Коментирай