logo

Непрекъснато третираме кожата си с тези неща, без да подозираме колко токсични са те

Непрекъснато третираме кожата си с тези неща, без да подозираме колко токсични са те

Напоследък се научихме да четем много задълбочено етикетите на храните, които смятаме да купим. За съжаление обаче все още не сме свикнали да обръщаме внимание на съставките, които са включени в различните разкрасителни продукти, които всеки ден употребяваме.

Това е огромен пропуск, защото през кожата в тялото ни влизат много повече вредни компоненти, отколкото с храната. Те бавно и незабележимо увреждат организма ни, а когато се появят първите симптоми от опасното им въздействие, може да се окаже, че е прекалено късно да си помогнем. 

Днес решихме да ви запознаем с най-големите врагове на здравето, които се крият в козметичните средства за всекидневна грижа. Предлагаме ви да погледнете всички етикети и внимателно да прочетете какво съдържат любимите ви продукти, преди да ги използвате отново. И да се отървете веднага от тези, които нанасят необратими вреди на организма ви. 

Петролатум

Какво е това? Мазнини, продукт от нефтохимията 

Къде се среща? В продуктите за/срещу/след слънчев загар

Как се обозначава? Petrolatum, vaseline, petroleum jelly, paraffin jelly, E905b

С какво е опасен? Запушва порите на кожата, като по този начин предотвратява изпотяването, отделянето на токсини от тялото и проникването на кислород в клетките. Последиците от дългосрочното използване на лосиони с вазелин са ужасяващи: появяват се възпаления, сърбящи обриви и нараства рискът от гъбични инфекции.

Формалдехид

Какво е това? Газ, консервант 

Къде се среща? Кремове, маски, лосиони

Как се обозначава? DMDM (Dimethylol Dimethol Hydantoin), Imidazolidinyl Urea

Черният чай върши чудеса! Откакто го използвам, всички приятелки ми завиждат за красивата и млада кожа

С какво е опасен? Това канцерогенно вещество е много токсично. В зависимост от концентрацията му то може да окаже негативно влияние на зрението, дихателната и нервната системи и да предизвика контактен дерматит. 

Натриев бензонат

Какво е това? Консервант

Къде се срещаВ кремовете за лице и областта около очите

Как се обозначава? Sodium benzoate 

Красива жена бе обезобразена при немарливо увеличаване на миглите (СНИМКИ)

С какво е опасен? В съчетание с витамин С, който също се съдържа в такива козметични средства, натриевият бензонат се превръща в бензол - вещество, което по състав е близко до цигарения дим и изгорелите газове. Бензолът предизвиква онкологични заболявания.

Олово 

Какво е това? Тежък метал

Къде се среща? Добавя се към червилата за устойчив цвят

Как се обозначава? Lead 

С какво е опасно? Високите нива на олово в организма водят до много здравословни проблеми: безплодие, заболявания на костната система, намален имунитет, умора, главоболие, нарушение на паметта. В допълнение, излишъкът от този метал пречи на усвояването на важни вещества като калций, селен, цинк. 

Пропиленгликол

Какво е това? Рафиниран продукт, течност без цвят и мирис 

Къде се среща? Почти във всички кремове, лосиони, в течната декоративна козметика 

Как се обозначава? Propylene Glycol (PPG), 1,2-propanediol

С какво е опасен? Колкото по-напред е изписан в съдържанието на крема, толкова по-голяма е концентрацията му. Ако това вещество се съдържа в голямо количество, кремът може да предизвика появата на ред алергични реакции, екземи или уртикария. 

 Хидрохинон

Какво е това? Ароматно органично съединение с избелващ ефект

Къде се среща? В коректори, средства за измиване, слънцезащитни лосиони

Как се обозначава? 1,4-Benzenediol, 1,4-Dihydroxybenzene, P-Dioxybenzene, 4-Hydroxyphenol, P-Hydroxyphenol

Те легнаха под ножа, за да са ослепително красиви, но... Резултатът е повече от плашещ! (ШОКИРАЩИ СНИМКИ)

С какво е опасен? При продължително въздействие на кожата хидрохинонът намалява изработването на меланин. Това прави кожата незащитена срещу вредните UVA и UVB лъчи. Така тя губи еластичността си, появяват се бръчки, акне, алергични реакции и дерматит.

Ланолин

Какво е това? Животински восък 

Къде се среща? Овлажняващи средства за кожа, коса и нокти 

Как се обозначава? PEG-75 lanolin

С какво е опасен? Козметичните препарати с ланолин са предназначени за поддържане на водния баланс в кожата, косата и ноктите. Но цената, която плащаме заради използването на такива средства, са запушени пори. Кожата се покрива с пъпки и обриви, не е изключено и раздразнение.  

Парабени 

Какво е това? Консерванти

Къде се среща? В много кремове

Как се обозначава? Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Methylparaben 

С този чудотворен крем ще се радвате на гладко лице поне до 90-годишна възраст

С какво са опасни? Едни специалисти казват, че постъпвайки в организма през кожата в големи количества, парабените могат да причинят рак на гърдата. Други пък твърдят, че концентрацията на тези вещества в козметичните продукти е толкова незначителна, че не могат да се отразят пагубно на здравето ви. Но някои изследвания са доказали, че метилпарабенът е в състояние да си взаимодейства с вредните UVB лъчи, ускорявайки стареенето на кожата.

Дихидроксиацетон

Какво е това? Монозахарид, в чиста форма представлява бяло кристално вещество с характерен мирис, което се среща в козметичните продукти 

Къде се среща? В бронзаторите

Как се обозначава? DHA, dihydroxyacetone, glycerone

С какво е опасен? Предизвиква алергични реакции, особено при бременни жени и кърмачки. Веществото може да влоши астмата. 

Триклозан

Какво е това? Канцерогенен химичен елемент, противомикробно вещество, забавящо или спиращо размножаването на микроорганизмите 

Къде се среща? Дезодоранти, пасти за зъби

Как се обозначава? Triclosan 

Кожата ще остане ВЕЧНО МЛАДА с тези 12 натурални продукта (СНИМКИ)

С какво е опасен? Той дразни кожата и е много токсичен. Способен е да се натрупва в организма и да наруши работата на ендокринната, сърдечносъдовата и нервна системи. 

Натриев лаурил сулфат

Какво е това? Повърхностно активно вещество

Къде се среща? В маски за лице и тяло, средства за отстраняване на грим

Как се обозначава? SLS, sodium lauryl sulfate

С какво е вреден? Редовната употреба на козметични средства, които съдържат натриев лаурил сулфат, води до дерматит, суха кожа и преждевременното й остаряване. Намалява защитните функции на кожата и вредните вещества от околната среда проникват по-бързо в клетките. 

Битионол 

Какво е това? Антибактериален компонент

Къде се среща? В лосиони, кремове и шампоани

Как се обозначава? Bithionol

С какво е вреден? Прави кожата по-уязвима към слънчевите лъчи, предизвиква раздразнение и обриви. Веществото е противопоказно при хора с чувствителна кожа. /jenata.blitz.bg

Коментирай

taka e

taka e 27.12.2018 13:46

ако ти е омръзнало да ти викат шамандура,буца,тлъстата,цоцолана,дебелата,пълничката ,вземи си това гарантирам ще спреш да плюскаш като луда ще отслабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz