logo

Тези 10 неща в дома ви предизвикват болести

Тези 10 неща в дома ви предизвикват болести

Ние ще ви помогнем да се запознаете с десетте най-опасни предмета в жилището

Няма човек в света, който никога не е боледувал. Ако се чувствате все по-зле, а лекарите не откриват причината, трябва да я потърсите в дома си.

Разбира се, не става дума за сериозни заболявания, при които медицината е безсилна, а за напълно „безобидни”: алергии, кожни и респираторни заболявания. Мнозина ще бъдат изненадани, но преди всичко трябва да проверите дома си.

8 неща в дома ви, които са енергийни вампири

Във всеки дом има много неща, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на човек и дори да провокират заболяване. За да намалите риска от заболяване, трябва само да поддържате дома си чист: почиствайте меката мебел и килимите, мийте прозорците и вратите и дезинфекцирайте дръжките на вратите. Въведете ред в апартамента и обърнете специално внимание на нещата, които могат да причинят заболяване.

Ние ще ви помогнем да се запознаете с десетте най-опасни предмета в къщата.

Апартамент-кочина само за 9 часа лъсна като аптека с този метод

10. Постелка пред банята

Отговорете честно, колко често си миете постелката за баня? Повечето хора измиват мивката и дезинфекцират тоалетната и забравят за подложката. И напразно! Когато човек, след  душ, се изправи с мокри крака на подложка, влагата се оттича и веднага се абсорбира. В такава среда вредните и опасни микроорганизми се чувстват чудесно, размножават се и се развиват. Изненадващо или не, но има много повече бактерии във ваната, отколкото върху ръба на тоалетната чиния. Ето защо, ако неуспешно лекувате кожни заболявания или астма, може би е време да се измие (или по-добре да смените) подложката. Измивайте я няколко пъти месечно. Закачете кърпа близо до душа или ваната, опитайте се да избършете краката си, преди да застанете на подложката.

9. Гъба за съдове и кухненска мивка

Може би никога не сте мислили за това, но гъбата за миене на съдове има лоша репутация. Микробиолози от Германия решават да проведат проучване, в рамките на което установяват, че има около 50 милиарда бактерии в 1 сантиметър на гъбата. Приблизително същото количество бактерии се съдържа в изпражненията. Друго проучване установи, че почти половината от всички тествани кухненски мивки са заразени с ешерихияколи. Ако рядко сменяте гъбата за чинии и не обръщате внимание на кухненската мивка, цялото ви семейство може да бъде заразено. Диарията е най-безвредното нещо, което може да се случи. Редовно сменяйте гъбата за чинии, изплаквайте и дезинфекцирайте кухненската мивка.

Не е за вярване в какъв лукс е живяла Кейт Мидълтън преди да стане херцогиня! А сега родителите й са решили да... (СНИМКИ)

 8. Вентилационни отвори

Алергиите могат да бъдат причинени и от мръсен вентилационен отвор. Повечето домакини дори не поглеждат там. Но там се натрупва голямо количество прах, може да се образува и мухъл. Той е идеално място за размножаване на опасни бактерии, обикновено е топло и влажно. В резултат на това въздухът в апартамента е замърсен. За да предотвратите това, почистете вентилационния отвор  всяка седмица, когато почиствате къщата. Ако решетките са подвижни, избърсването им не е трудно.

7. Стара боя

Хората, които не правят ремонт и не придават голямо значение на лющещата се боя, рискуват здравето си. Особено ако боята е купена в съветско време. Факт е, че по-рано тежки метали бяха добавени към боята. Освен това, всяка боя съдържа опасни вещества, макар и в малки количества. Ако деца живеят в апартамента,  не отлагайте ремонтите.

Падна тайната на дълголетието на кралица Елизабет II, оказа се, че тя...

6. Телефон

Всеки вече знае, че телефонът в много отношения надминава тоалетната по отношение на броя на опасните бактерии, но малко хора наистина се интересуват от този проблем. Когато хората се прибират у дома, те си измиват ръцете, след това вземат мръсен телефон с чисти ръце. Не вземайте телефона с вас в тоалетната. В противен случай върху него ще се появят не само микроби, но и фекални маси, невидими за окото. Не трябва да използвате телефона на някой друг, можете да получите нещо чрез раните на устните си. Привикнете ежедневно да почиствате телефона със специални кърпички. Не се страхувайте за безопасността на вашия смартфон, не бъдете мързеливи, не забравяйте да премахнете кейса. Научете всички членове на семейството да почистват телефона си.

5. Почистващи продукти

Чистотата и хигиената, разбира се, са нещо добро, но не се вманиачавайте. Много домакини се страхуват от бактериите, и буквално напояват апартамента с Domestos и белина. Те постоянно дезинфекцират нещо, обработват го и не мислят, че са тези препарати са вредни за здравето на всеки, който живее в апартамент. Съставът на почистващите препарати е доста агресивен, много от тях съдържат химикали. Вероятно сте забелязали, че след почистване обикновено се чувствате не много добре, но приемате всичко като умора. Работата не е в умората, а в излагане на химикалите. Ако искате да защитите себе си и близките си, използвайте продукти с по-щадящ състав или народни средства. Оцет, сода и лимонов сок правят чудеса. С тяхна помощ можете да почистите целия апартамент, и значително да спестите средства.

Половин лимон може да направи истински чудеса с косата ви (СНИМКИ)

 4. Мръсни чаршафи и стара мека мебел

Чаршафите обикновено се сменят на всеки две седмици или дори по-често. Но има хора, които пренебрегват това правило. Струва им се, че са все още чисти. Акарите могат да се заселят в мръсни чаршафи и тапицерията на стари мебели. Алергиите, екземите, кожните заболявания ще станат ваши вечни спътници. Често сменяйте чаршафите, чистете диваните и матраците. Ако е възможно, извадете мебелите на слънце. Разбира се, това трябва да стане през лятото. Ултравиолетовите лъчи са способни да убиват патогени.

3. Животински пърхот

Ако имате животно у дома, то може да предизвика алергии. Важно е да се грижите за козината на домашните любимци, тогава рискът от алергични реакции ще намалее значително. Ако животното е пухкаво, редовно го разресвайте, с прахосмукачка минете килими, дивани, мебелите, избърсвайте пода по-често с влажна кърпа.

Включете тези 8 полезни храни в менюто си и няма да съжалявате!

2. Стара прахосмукачка

Ако използвате прахосмукачката, която е вършила работа и на майка ви, не се учудвайте от възникналите здравословни проблеми. Абсолютно всяка прахосмукачка излъчва във въздуха частици прах и бактерии. Това важи особено за прахосмукачките без филтри. Въздухът е замърсен и вие трябва да го дишате. За да избегнете това, трябва да проверите прахосмукачката. Ако филтърът липсва, ще трябва да се сбогувате с нея. Ако филтърът е замърсен и може да се смени, го сменете. Не забравяйте да почистите прахосмукачката от прах и мръсотия.

1. Скрита плесен

Ако не виждате мухъл, това не означава, че той не съществува. За съжаление, има скрита плесен, която е в труднодостъпни места. Човек, който постоянно диша такъв въздух, има сериозни здравословни проблеми: гадене, хрема, главоболие. Ако откриете мухъл, не го оставяйте за по-късно. Изстържете го с четка, нанесете  смес от вода, сода и препарат за пране или някаква белина./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

detelina

detelina 10.04.2019 10:42

Това са тъпотии, от ,къде ви вадите, да се чуди човек?

milena

milena 11.04.2019 8:45

Ако имаш упорити гъбички по краката ,не чакай да ти паднат ноктите.Ако нищо не помага да се спасиш от тях -не губи надежда -опитай с този мехлем премахва ги завинаги https://bit.ly/2Y86LDe