Сред множеството вкусни храни има и такива, които наистина са уникални. Те носят толкова много ползи за човешкия организъм, че не могат да бъдат заменени с нищо друго. Една такава е червеният хайвер.
Уникалните му полезни свойства не са мит. Той зарежда с енергия, укрепва ставите, кръвоносните съдове и сърдечния мускул, подобрява зрението и повишава имунитета.
Червеният хайвер включва комплекс от жизненоважни вещества. Богат на калий, магнезий, цинк, йод, калций, силиций, фосфор, желязо, омега-3 мастни киселини, витамини от група В, D, A, E. Той осигурява на организма лесно усвоим протеин и е с ниско съдържание на калории.
Ето защо трябва да ядете слънчогледови семки всеки ден
Въпреки това, ако ядете хайвер всеки ден или веднъж, но в големи количества, може да си навлечете куп неприятности, алармира Юлия Будовская, главен технолог в компания за производство на хайвер.
В едно от последните си интервюта специалистката подробно обяснява за полезните свойства на хайвера, рисковете от неговата прекомерна употреба, както и точното количество, препоръчително за дневна консумация.
По думите на експертката, хайверът от риби от семейство лосови може да се нарече катализатор за младостта."Хайверът е здравословен продукт за кожата и косата, който подобрява имунната система и дори психическото здраве.
Проведени са експерименти, при които е отчетено намалението на риска от депресия и сезонни разстройства благодарение на действието на редица аминокиселини, съдържащи се в червения хайвер.
А триптофанът в състава му помага да се отървете от безсънието и да нормализирате качеството на съня си", каза техноложката.
Тя отбелязва, че червеният хайвер е полезен и за бъдещите майки. Той спомага за правилното формиране на скелета на плода. Консумацията му е препоръчителна и за кръводарители и хора, възстановяващи се от операции и травми.
Ядете всеки ден мандарини? Внимавайте, опасни са!
Освен всичко това, червеният хайвер е и мощен афродизиак, който повишава либидото и засилва сексуалното желание. Ето защо, ако нямате противопоказания, например алергии, смело може да включите този деликатес в менюто си.
Юлия Будовская обаче подчертава, че продуктът трябва да се консумира с мярка заради високото съдържание на сол в него.
"Прекомерната консумация на червен хайвер може да допринесе до задържане на течности в организма, да натовари бъбреците и черния дроб, сърдечно-съдовата система, да повиши кръвното налягане.
В изключителни случаи, ако на някой му хрумне да изяде няколко буркана хайвер наведнъж, може да се стигне и до протеиново отравяне", предупреждава Будовская.
Техноложката обяснява, че препоръчителната от специалистите норма за консумация на продукта са 2 чаени лъжички дневно за възрастен човек. Ако искате да изядете няколко сандвича с червен хайвер наведнъж, трябва да правите почивки и да ядете хайвер не повече от няколко пъти седмично. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки