Ендокринологът д-р Оксана Михалева каза, че червеното месо може да увеличи риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.
„Този продукт съдържа повече наситени мазнини, включително холестерол, отколкото бялото месо. Поради това честата консумация на червено месо в храната може да доведе до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Освен това наситените мазнини допринасят за развитието на затлъстяване и диабет тип 2“, обясни ендокринологът.
Внимание, пилешките гърди с бели ивици се оказаха много опасни (СНИМКИ)
Лекарят отбеляза, че около 50 грама червено месо на ден, според изследванията на редица международни учените, увеличават риска от рак на стомаха със 70%.
Според нея това се дължи на факта, че нитритът, с който е обработено месото, води до образуването на канцерогенно нитро съединение, което ще изиграе жестока шега на човек след пържене или опушване на такъв продукт.
Михалева посъветва децата и младежите да ядат червено месо не повече от два пъти седмично, възрастните веднъж седмично, а всички над 50 години не повече от веднъж или два пъти месечно. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!