За нищо на света не посягайте към авокадото, ако имате...

Въпреки многобройните си ползи, този екзотичен плод не е подходящ за всеки

https://jenata.blitz.bg/zdrave/za-nishho-na-sveta-ne-posyagaite-km-avokadoto-ako-imate Jenata.blitz.bg
За нищо на света не посягайте към авокадото, ако имате...

Авокадото е един от онези екзотични плодове, които човек задължително трябва да опита.

Ако не сте от хората, на които им пука за правилното хранене, вероятно ще го наречете безвкусна тревиста каша. Всъщност обаче то е истински склад за полезни вещества. А в комбинация с някои продукти се превръща изключително изискано ястие.

Авокадото е чудесен източник на здравословни ненаситени мазнини. В 100 гр. от плода се съдържат 14,7 гр. мазнини. В същото време то съдържа и протеини и фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Освен това спомага и за нормализиране на телесното тегло.

Този необикновен екзотичен плод е панацея за куп болести

Плодът съдържа и много калий, който е нужен на организма за поддържане на водния баланс. В едно авокадо има повече количество калий от това в банана, който се смята за един от основните източници на този важен микроелемент.

Авокадото понижава "лошия" холестерол и повишава "добрия". То е богато на антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от неприятни заболявания. Чудотворният продукт съдържа фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и витамини A, C, K, PP, E, B.  

А комбинацията му с някои други храни позволява да усвояването на още повече ползи от тях. Например мастноразтворимите витамини A, E, D и K се нуждаят от мазнини, за да бъдат разградени и усвоени максимално. Затова и една салата с моркови, чушки, домати и билки може да се подправи с масло от авокадо.

Идеалната текстура на авокадото пък го прави перфектен за универсален сос. Просто трябва да смелите меката част в блендер с щипка сол, червен пипер и лимонов сок. 

Само едно парченце от този плод и с тялото ви ще се случат истински чудеса!

Въпреки многобройните си ползи, този екзотичен плод не е подходящ за всеки. На първо място, консумацията му не е препоръчителна при хора, склонни към алергии, особено към цитрусови плодове.

Най-добре е да го въвеждате в менюто си постепенно, като следите внимателно реакциите на организма си. Между другото, най-лесният начин е веднага да си направите тест, за да видите дали можете да ядете този полезен плод. 

Авокадото не е препоръчително и за бременни жени и кърмачки. Тази предпазна мярка работи, ако до този момент не сте го консумирали. Ако то винаги присъства в ястията ви, няма от какво да се притеснявате. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Шрек
преди 2 години

Много го обичам под всякаква форма...салати ,паста ...купувам когато е в промоция!

Откажи