От древни времена човечеството използва съдове от чугун. И в това няма нищо изненадващо.
Домакините ги предпочитат, защото са много издръжливи, задържат топлината за дълго време, което само подобрява качеството на приготвената храна.
В същото време тази посуда си има сериозни недостатъци. При определени условия тя може да направи храната отровна и затова трябва много да внимавате какво точно приготвяте в нея.
Има няколко продукта, които не бива да се готвят в чугунени съдове, и днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за тях.
Риба
Кулинарните експерти казват, че всяка морска риба се различава от речната по своята структура и затова трябва да се готви само на повърхност, която добре отдава топлина. В противен случай, когато опитате да я обърнете, рибата ще се разпадне.
А ако я оставите в тигана, ще продължи да се готви дори когато котлонът е изключен.
Почистването на чугуна от рибата е доста сложна задача и съществува риск да принесете миризмата й в други ястия.
Ястия от яйца
Пържени яйца, омлети и всякакви други деликатеси от яйца определено ще залепнат за чугуна, без значение колко много олио сте сложили.
Това важи най-вече за новозакупените чугунени тигани и тези, които са на много години. В първия случай материалът не се загрява достатъчно, а във втория най-вероятно е силно повреден.
Задушени ястия и яхнии
Чугуненият тиган категорично не приема никакво кипене или дълго варене на каквото и да било.
Заради продължително готвене, течностите и комбинациите от продукти, които не винаги са безопасни за чугуна, могат да причинят ерозия, увреждане на защитното покритие на тигана и характерен метален вкус на всяко едно ястие.
Ястия с оцет или вино
Тук причината е същата като при задушените ястия. В чугунен съд не трябва да се готвят гозби, които съдържат киселини - оцет, лимонена киселина или кисели зеленчуци (домати например).
На първо място - с времето киселината може да разяде горния слой на покритието. И на второ - храната определено ще се сдобие с ненужен привкус.
Твърде пикантни ястия
Всички кулинарни шедьоври, които трябва да бъдат приготвени с добавяне на силно ароматни подправки, чесън, лук, чушки и други подобни, е най-добре да се пържат в обикновен тиган. Чугунът не е подходящ, защото притежава свойство да натрупва аромати.
Ако не измиете добре тигана след едно подобно ястие, следващият ви гастрономически шедьовър определено ще има миризмата и вкуса на предишния. /jenata.blitz.bg