logo

Цветарка: Ето как да спасите стайните растения през зимата!

Цветарка: Ето как да спасите стайните растения през зимата!

Има някои много важни неща, които трябва да направите, но и други, за който трябва да забравите

Много стайни растения изпитват трудности през зимата. В студените месеци, поради липса на осветление, някои стайни растения забавят растежа, докато други, напротив, започват да се „развиват“.

Но знаете ли какво точно трябва да правите, и какво – не, за да сте сигурни, че стайните цветя ще преживеят зимата? Е, спокойно! Отговорите дойдоха от президента на Асоциацията на руските флористи Валентина Сафронова.

Отървете се от тези цветя в дома си, носят проблеми, болести и безпаричие!

„Основното, от което се нуждаят стайните растения, е допълнително осветление“, отбеляза цветарката. 

В същото време поливането на стайни растения през зимата трябва да се намали. Ако това не бъде направено, тогава съществува риск от гниене на корените. Много растения трябва да се поливат поне веднъж седмично. 

Освен това поливането трябва да бъде поетапно - невъзможно е да се излее цялата вода наведнъж. Това трябва да се прави на малки порции в 3 посещения - веднъж малко разлейте тенджерата, след това отново и отново. Ако излеете цялата вода наведнъж, тогава тя ще падне в подложката на саксията и всички полезни вещества ще „изтекат“. 

Съседка ми показа хитър трик как да поливам цветята, докато сме на почивка

Между другото, през зимата всички биологични процеси в растенията се забавят поради намаляване на дневните часове.

„Освен всичко друго, въздухът в помещенията става сух през зимата поради отоплението (каквото и да е то). А повечето стайни растения са тропически или субтропични, така че имат нужда от висока влажност,“ каза цветарката. 

Тя посъветва да се използват специални овлажнители през зимата. Можете също така да пръскате растенията с вода от спрей бутилка два до три пъти седмично. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай