Сезонът на летните уханни гъби е в разгара си. Тази рецепта е колкото лесна за изпълнение, толкова и вкусна. Пробвайте и ще се убедите сами.
Продукти:
Горски гъби - 400 г
Пилешко филе - 4 бр.
Сушена мащерка - щипка
чесън - 2 скилидки
соев сос - 2 с. л.
мед - 1 ч. л.
лимонов сок - 1 с. л.
лук - 1 глава
растително масло - 4 с. л.
сол, млян черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
За плънката изберете здрави гъби, почистете ги и ги измийте. След това ги нарежете на резени, варете ги в кипяща подсолена води в продължение на 40 минути. Оставете ги да изстинат.
В плънката може да си добавят наситнени зелении, ситно нарязани зелени чушки и настърган кашкавал.
Измийте и подсушете пилешките филета. После леко ги начукайте и наръсете с мащерка. Почистете и смачкайте чесъна. Разбъркайте го със соевия сос, меда и лимоновия сок. С получената смес намажете филетата и ги сложете в прохладно място за 30 минути.
Почистете и нарежете на ситно лука. Нагрейте в тиган 1 с. л. растително масло и го запържете до златисто. Добавете гъбите и пържете 15 минути. Сложете върху всяко парче фила плънка, навийте го на руло и го закрепете с клечки за зъби. Изпържете го от всички страни в останалото растително масло. Отстранете клечките за зъби и сервирайте с гарнитура по избор./jenata.blitz.bg