Ето какво ще се случи с ноктите ви, ако пиете мляко всеки ден

Ето какво ще се случи с ноктите ви, ако пиете мляко всеки ден

Много от хранителните вещества, с които е прочут този продукт, могат да донесат голяма полза за ноктите

Прясното мляко е един от най-разпространените и популярни продукти в целия свят. То е богато на хранителни вещества и играе важна роля в менюто на много хора.

Много от хранителните вещества, с които е прочут този продукт, а именно протеини, калций и витамин D, могат да донесат голяма полза за ноктите, пише healthdigest.com.

Специалистите отбелязват, че организмът се нуждае от калций и протеини, за да може ноктите да не са тънки, слаби и чупливи, както и от витамин D. Това далеч не са единствените полезни за ноктите хранителни вещества в млякото.

В кравето мляко има още няколко полезни съставки, които също помагат за здравето на ноктите, а именно витамини от група В, желязо, магнезий и цинк.

4 големи мита за млякото, в които трябва да спрете да вярвате

Една чаша пълномаслено мляко съдържа 46% от препоръчителната дневна стойност от витамин B12,7% от препоръчителната дневна стойност магнезий, 11% от препоръчителната дневна стойност на цинк и 0,073 милиграма желязо.

Според проучване от 2018 г., публикувано в списание BMJ Case Reports, дефицитът на витамин B12 може да се прояви под формата на синкаво обезцветяване и потъмнели ивици по ноктите.

Този витамин е от съществено значение за усвояването на желязото и поддържането на здравината на ноктите.

А проучване от 2013 г., публикувано в International Journal of Trichology, установи, че дефицитът на цинк може да доведе до забавяне на растежа на ноктите, както и до чупливост.

Кравето мляко обаче не е за всеки. Според изследване от 2016 г., публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, консумацията на млечни продукти е посочена като провокиращ фактор за обостряне на акнето.

А според проучване от 2019 г. млечните продукти могат да влошат сериозно положението с екземите. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай