logo

9 неща за живота, които детето ви няма да научи в училище

9 неща за живота, които детето ви няма да научи в училище

Всеки родител трябва да е наясно с тях, защото те ще помогнат на рожбата му да се превърне в добър и най-важното – щастлив човек

Да отгледаш и възпиташ едно дете не е лесна задача. 

Родителите правят всичко възможно този процес да върви гладко и се стремят да научат наследниците си на някои принципи и практически умения. Въпреки това понякога им е трудно да разберат какво точно трябва да знае и може едно дете за своята възраст.

Нещата, които днес от jenata.blitz.bg ще споделим с вас, не се учат нито в часовете по математика, нито по български език, но всеки родител трябва да е наясно с тях, защото те ще помогнат на детето му да се превърне в добър и най-важното – щастлив човек. 

Ето на кои важни неща за живота трябва да научите рожбата си: 

Човек трябва да се обича себе си 

Може да не изглежда очевидно, но работи: за да обичате и приемате другите, първо трябва да обичате и приемате себе си.

Помогнете на вашето дете и на другите членове на семейството да намерят нещо в себе си, в което е невъзможно да не се влюбят, например всяка вечер може да споделяте помежду си кой какво най-много харесва в себе си. В началото може и да ви е малко трудно, но след това ще свикнете.

Важно е да бъдеш добър

Да бъдеш мил с другите, независимо дали харесваш техните думи и действия, е много важно качество. Обикновено то е вродено.

9 фрази, които не трябва да казвате на детето си, за да не го съсипете!

Но дори детето ви или самите вие да не го притежавате, опитайте да го възпитате както в себе си, така и в малкото човече, на което сте дали живот. 

Трябва да си справедлив 

Ако детето види, че към него и другите членове на семейството се отнасят с еднаква справедливост, то ще пренесе това отношение на детската площадка, в училище и в живота си като възрастен.

Важно е да можеш да се адаптираш към обстоятелствата

Животът е непредвидим и постоянно ни поднася изненади. Затова и способността гъвкаво да променяш плановете си, да не падаш духом и да се адаптираш към всякакви обстоятелства е важно умение, от което детето ви определено ще се нуждае в бъдеще.

Важно е да бъдеш отговорен

Личният пример е най-добрият начин да покажете на детето си, че умението да поема и носи отговорност е важно.

Всеки член на семейството трябва да има своя собствена "територия", за която отговаря. И ако децата разберат, че са отговорни за изпълнението на задълженията си наравно с възрастните, това отношение към живота ще остане с тях завинаги.

Важно е да си честен

Същото се отнася за честността. Всички в семейството трябва да са честни един към друг.

7 фрази, с които съсипвате живота на детето си и го обричате на безпаричие

За да се превърне честността в истинска семейна ценност,  родителите не трябва да си позволяват да изричат дори спасителни лъжи, към които толкова често прибягват.

Трябва да уважаваш другите

Уважението в семейството трябва да е взаимно - родителите трябва да се отнасят с уважение към децата си, към човешкото им достойнство, а те, от своя страна, да се отнасят по същия начин към родителите си. Тогава това отношение ще излезе извън рамките на семейството и ще се разпространи върху околните.

Трябва да уважаваш личните граници

Всеки член на семейството трябва да уважава личните граници на другите, независимо от тяхната възраст и статус. Ако някой иска да остане сам или отказва прегръдки, желанието му трябва да бъде чуто и прието.

Важно е да прекарваш време със семейството

Дори ако децата са пораснали, опитайте да се събирате веднъж седмично, за да вечеряте, да си говорите, да играете на настолни игри или да отидете някъде. Такава традиция ще даде усещането, че не сте сами и че притежавате най-ценното нещо на този свят - семейство! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Bohem

Bohem 09.10.2023 12:46

https://bohemyana.com/