logo

Ето как да не се превърнете в токсични родители и да съсипете живота на детето си

Ето как да не се превърнете в токсични родители и да съсипете живота на детето си

Често децата от такава среда в зряла възраст могат да имат много психологически проблеми

Много родители пренебрегват емоционалното и психическо състояние на децата си. Те прибягват до жестоки наказания и отглеждат наследниците си в среда на потискане на чувствата и постоянна критика.

За подобно поведение си има определен термин - "токсично". Често децата от такава среда в зряла възраст могат да имат много психологически проблеми както със самочувствието, така и с отношенията с околните, проблеми с изграждането на семейство и отглеждането на деца.

За да не се превърнете в токсични родители и да навредите на рожбата си, днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем повече за нещата, които не трябва да правите с детето си, за да  не съсипете живота му. Ето ги и тях: 

Без излишна критика 

Ако сте израснали в такава токсична среда, много добре знаете, че нищо добро не може да се постигне с прекомерна критика.

Може да прибегнете до нея в правилните ситуации и градивно, но с мярка! Не забравяйте, че с прекомерна критика няма да "закалите характера" на детето, а ще го научите да обезценява себе си и своите постижения.

Тайните методи за възпитание на японските родители са разгадани!

Как след това да иска да се старае за нещо, след като винаги нещото, което ще направи, ще е "лошо"?

Уважавайте личните граници на детето си

Ако не искате да превърнете детето си в жертва на насилник или в тиранин, опитайте да се научите от възможно най-рано да не нарушавате границите му.

Да, то живее във "вашата къща" и е ваше продължение, но е самостоятелна личност - със свои нужди и желания. Затова почукайте, когато влизате в стаята му; спрете да го пощипвате и прегръщате, когато ви помоли; не ровете във вещите му, дори и да подозирате нещо лошо. Всеки проблем се решава с разговор и без повишаване на тон!

Не манипулирайте чувството за вина и обида в разговорите с детето 

Детето може да не разбере напълно защо баща му или майка му са му били обидени, ако те упорито мълчат и игнорират въпросите му. Такова поведение води до сериозна психологическа травма. Както и манипулациите от типа на: Аз се мъчих, родих те, а ти ми се отплати с това!

Детето не трябва да се държи така, както родителят иска, затова винаги може открито да му кажете за чувствата си. Така ще разберете и мотива му да постъпи по този начин. 

Постарайте се да отговорите на всичките му въпроси

Токсичните родители най-много мразят да обясняват на детето си причините за действията си. На простите въпроси обикновено се отговаря с фразата, че те са възрастни и знаят по-добре. Или пък такива мама и татко просто изискват подчинение, заявявайки: Затвори си устата и прави каквото казвам!

Кейт Мидълтън разкри тайните си за възпитание на деца! Не е за вярване коя холивудска звезда изкопира метода й

Ако не искате вашето дете да е послушен робот и в зряла възраст постоянно да страда, когато взима самостоятелни решения, не се притеснявайте да обяснявате защо сте постъпили по този, а не по друг начин. 

Опитайте се да не му крещите 

Обикновено хората започват да крещят, когато изпитват отчаяние - събеседникът не ги разбира или не иска да ги чуе. Малкото дете, на което крещите, също няма да ви разбере.

Всеки може да изпусне нервите си, няма идеални хора, но не бива това да се случва, когато разговаряте с детето си. По този начин рискувате да го изплашите. И да го превърнете в човек, който не знае как да води нормален разговор и да крещи на всички наоколо и постоянно. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай