Гинеколожка бие тревога: Бременните да избягват тази популярна храна!

По думите на специалистката, заболеваемостта от листериоза при жените, очакващи дете, е до 100 пъти по-висока

https://jenata.blitz.bg/mama-i-bebe/ginekolozhka-bie-trevoga-bremennite-da-izbyagvat-tazi-populyarna-hrana Jenata.blitz.bg
Гинеколожка бие тревога: Бременните да избягват тази популярна храна!

Сушито се радва на изключителна популярност и бързо се превърна в любимо ястие на куп хора по целия свят. 

Някои могат да ядат японските рулца със сурова риба и ориз всеки ден. Но все пак е по-добре бременните жени да се въздържат от такава храна заради риска от заразяване с опасна инфекция. За това предупреждава репродуктологът и акушер-гинеколог Ирина Соломахина.

Основната заплаха, която крие това лакомство, идва от бактерията, наречена листерия, която може да присъства в суровата риба.

При здрави хора със силна имунна система листериозата обикновено причинява леки симптоми или леко хранително отравяне. Бременните обаче са изложени на повишен риск.

Протеиновата диета по време на бременност влияе върху външния вид на нероденото дете

По думите на специалистката, заболеваемостта от листериоза при жените, очакващи дете, е до 100 пъти по-висока.

Симптомите на листериоза при бременни често приличат на грип: треска, втрисане, болки в мускулите, гадене и диария. В допълнение, тази инфекция може да доведе до патологии в плода, спонтанен аборт, преждевременно раждане и смърт на детето.

"Заразяването на майката с листериоза става при консумация на храни, които не са преминали достатъчна термична обработка. Риба, месо, сирена, непастьоризирани млечни продукти, както и сурови зеленчуци и плодове могат да станат източници на зараза", обяснява лекарката.

Тя уверява, че бактериите могат да бъдат унищожени само при температура от поне 100ºC. И добавя, че за да  предпазят както себе си, така и неродената си рожба от инфекция, бременните е добре да ядат само термично обработени храни. 

Запечените рулца са много по-безопасни. Да се ​​разчита на качеството на готвене в ресторантите обаче е рисковано и затова е най-добре е напълно да забравите за екзотичната храна девет месеца", съветва Соломахина. /jenata.blitz.bg

 

 

Горещи

Коментирай