logo

Лекар развенча най-големите митове за забременяването

Лекар развенча най-големите митове за забременяването

Зачеването и полът на бебето не зависят от позата, в която правят секс, категоричен е акушер-гинекологът Денис Баний

Лекар развенча най-популярните митове, свързани със забременяването. 

Много жени смятат, че могат да заченат само по време на овулация. Други пък са на мнение, че забременяването и полът на бебето зависят от позата, в която правят секс. По думите на руския акушер-гинеколог Денис Баний, това са изключително погрешни схващания. 

В тази връзка той изброява най-популярните митове за зачеването и обяснява как всъщност се случва всичко. 

По думите на специалиста, зачеването става факт, ако сперматозоидите, попаднали в гениталния тракт на жената, достигнат до узрялата яйцеклетка. Оттук идва и първият мит - че жената може да забременее само по време на овулация. 

"Може да забременеете във всеки ден от цикъла - дори по време на менструация. Шансът, разбира се, е по-малък, но все пак съществува.

7 мита за секса по време на бременност

Овулацията не винаги настъпва в средата на цикъла: яйцеклетката може да узрее няколко дни по-рано или по-късно. Ако тя все още не е готова, сперматозоидите я "чакат". Те могат да живеят в маточната кухина и фалопиевите тръби около 3-5 дни и да запазят способността си да оплождат", казва лекарят. 

Вторият разпространен мит е, че жената не може да забременее, ако кърми.

Това погрешно схващане се основава на два факта. На първо място - че известно време след раждането жената няма менструация. И второ, хормонът пролактин, който стимулира производството на мляко, намалява вероятността от зачеване.

"Пролактинът действително влияе върху узряването на яйцеклетката, но не толкова силно. А липсата на менструация изобщо не означава, че овулацията не е настъпила. Т.е. винаги има шанс да забременеете, докато кърмите.

За да избегнете нежелана бременност, може да използвате бариерни методи на контрацепция", казва той.  

Третият и четвъртият мит, по думите му, са свързани с позите.

Експерт посочи двете най-добри пози за зачеване на дете, опитайте - работи!

Много хора смятат, че успехът на зачеването и полът на детето зависят от позицията на тялото на жената по време на секс. Например, ако вдигне краката си по-високо, сложи възглавница под кръста си или е в поза "бреза", сперматозоидите със сигурност ще попаднат в матката. Или пък ако тя е отгоре, задължително ще се роди момче.

"Зачеването няма нищо общо с позата. Ако и двамата партньори са здрави, женската еякулация ще бъде достатъчна. Мъжките полови клетки ще влязат в матката сами и не се нуждаят от помощ.

Що се отнася до пола, нито жената, нито позицията на тялото й по време на половия акт играят никаква роля. Полът на нероденото дете зависи само от сперматозоида, която опложда яйцеклетката. Ако е носител на X хромозомата, то ще е момиче, а ако е носител на Y хромозомата - ще е момче", обяснява  гинекологът. 

Петият и най-смущаващ мит е свързан с невъзможността за зачеване. Пациентите, най-често жени, отиват на лекар след няколко месеца неуспешни опити, опасявайки се от безплодие. Такава диагноза обаче може да се постави чак след една година неуспешни опити. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Внимание, детето ще има куп проблеми в живота, ако бременната му майка...

"Ако в продължение на няколко месеца нищо не се получава, трябва да се уверите, че правите всичко правилно.

Например, не трябва да правите секс всеки ден или няколко пъти дневно. Това не увеличава шансовете за зачеване и дори може да ги намали, тъй като времето за производство на сперматозоиди в нужното количество не достига. 

Оптималният интервал в случая е веднъж на 2-3 дни през целия цикъл", казва експертът.

Той препоръча и на двамата партньори да водят здравословен начин на живот: да се хранят правилно, да спортуват, да се разхождат повече, да спят достатъчно и да избягват нервно напрежение.

"Ако неуспешните опити за зачеване на дете продължават твърде дълго, трябва да се консултирате със специалист", посочва в заключение той. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!