logo

Мит или истина: Ето трябва ли да се подстригват бременните!

Мит или истина: Ето трябва ли да се подстригват бременните!

Разберете дали в това бабино поверие има истина и трябва ли да се притеснявате за нероденото дете

Бременността е заобиколена от множество митове и суеверия. Някои спекулации са откровено абсурдни, а в някои имат доза здрав разум. Днес от jenata.blitz.bg ще говорим за суеверието, според което бъдещите майки не трябва да си режат косата. 

Според суеверията, ако бременната жена направи това, то тя „реже“ късмета на нероденото си дете, самата тя се обрича на тежка бременност, а щом бебето й порасне ще бере куп ядове с него.

„Правилото за шестте сантиметра” ще промени живота на всяка жена! (СНИМКИ)

Табута и предразсъдъци за бременността
Бременността е свързана с драматични промени в тялото на жената. Заедно с хормоналните промени се променя и психологическото състояние на бъдещата майка. Могат да се наблюдават чести промени в настроението и дори маниакални идеи. 

8 бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни СНИМКИ

По време на бременността жените могат да бъдат прекалено предпазливи към всяко малко нещо, слушайки куп суеверия, свързани с бременността. 

Затова абсолютно не е изненадващо, когато те питат гинеколозите си вярно ли, че не трябва да се подстригват по време на тези важни девет месеца.

Какъв е рискът за детето от прическата на майка му по време на бременност?
Основата на това вярване се корени в това, че косата от незапомнени времена се счита за проводник на космическата енергия. Въз основа на старославянските вярвания, подстригването на косата прекъсна връзката с небесните божества. 

Край на догадките: Ето колко често трябва да се къпем!

В България мнозина жени се подстригват само на пълнолуние. Разбира се, с течение на времето отношението към народните басни и суеверия се промени, но много бременни все още се страхуват от фризьорски салони. В това те са подкрепени от бабите, майките и свекървите си, които винаги имат 2-3 версии, потвърждаващи вредата от прическите за нероденото дете.

Една от хипотезите твърди, че съкращавайки косата, майката съкращава живота на бебето. Това не е всичко - някои смятат, че прическата на бременната жена провокира преждевременно раждане и дори спонтанен аборт. 

5 фатални грешки, които съсипват косата

Най-плашещата версия на табуто „косата“ предрича нероденото дете да има вродени деформации и неразположения. 

Разбира се, от медицинска гледна точка подобни мнения не могат да бъдат обяснени. Затова лекарите единодушно декларират, че прическата по време на гестацията не е свързана с никаква опасност за детето. 

Внимание, боите за коса се оказаха супер опасни

Освен това посещението при фризьора ще бъде полезно за бъдещите майки, защото хормоналните промени често са свързани с косопад. Заради това забравете за това бабешко поверие и дерзайте – бъдете красиви бъдещи мами с невероятни прически. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!