logo

Променят най-знаковите кралски корони заради крал Чарлз III, ето защо СНИМКИ

Променят най-знаковите кралски корони заради крал Чарлз III, ето защо СНИМКИ

Тези бижута са великолепни, но и изключително тежки, че дори опасни

Смъртта на кралица Елизабет II, която бе обявена в четвъртък в 20:30 часа, потопи не само Великобритания в скръб, но и целия свят. Междувременно стана ясно, че е задействана секретната операция „Еднорог“, която разкрива какво ще се случи с тялото на кралицата, която почина в Шотландия.

От мига на кончината на Елизабет II Великобритания вече има нов монарх начело – най-големият й син. Така начело на монархията вече е крал Чарлз III.

Зашеметяващите кралски тиари на британското кралско семейство и неподозираните тайни истории зад тях (СНИМКИ)

До неговата коронация още има време, но едно е сигурно. На главата му ще блесне невероятна корона, която не се вижда всеки ден, тъй като е едно от най-големите съкровища на британското кралско семейство.

Трябва да отбележим, че английският монарх носи една от двете официални корони след коронацията си. Когато крал Чарлз III заеме трона, е вероятно короната на кралица Елизабет II да бъде използвана при коронацията, но с малки промени.

Короната на Свети Едуард е от далечната 1661 година. Тя се използва само за коронацията и няма да бъде променяна заради Чарлз III. Това е много ценна антика за британската монархия.

Короната на Свети Едуард

Общото тегло на короната е 4,9 паунда (това е приблизително 4, 250 кг).

В следващото видео може да видите какво сподели през 2018 г. вече покойната кралица Елизабет II за короната на Свети Едуард.

За други държавни случаи се използва Imperial State Crown (Имперската държавна корона). Изработена е на базата на короната на Свети Едуард.

Imperial State Crown (Имперската държавна корона)

Не е известно точно през коя година е създадена тя, но към момента са запазени 10 екземпляра.

Сегашната корона датира само от 1937 г. Специално заради Елизабет II обемът на ръба беше леко намален, а арките бяха спуснати, за да придадат на короната по-женствен вид. За коронацията на крал Чарлз III ще бъде употребена корона на кралица Елизабет II. За целта кралските бижутери ще повдигнат арките, така че да съответстват по-добре на височината на краля.

Тази корона тежи само 2,3 паунда (малко над 1 килограм).

В следващото видео може да видите какво сподели през 2018 г. вече покойната кралица Елизабет II за Имперската държавна корона.

Имперската държавна корона, изработена за кралица Виктория през 1838 г., е в основата на днешната корона. Изработен е от Rundell и Bridge през 1838 г. от стари и нови скъпоценни камъни. Короната има тъмночервена кадифена шапка с хермелинова рамка и бяла копринена подплата. Тя тежи 1,221 кг.

Тя е украсена с 1363 обикновени диаманта, 1273 розови диаманта и 147 трапецовидни диаманта, 277 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 4 обикновени рубина и рубина на Черния принц в центъра.

Но тази корона е изключително тежка и заради това инциденти с нея не липсвали. Кралица Виктория едва я издържала на главата си и затова поиска да я носи на „възглавница“. При откриването на парламента през 1845 г. херцогът на Аргайл носел короната пред кралица Виктория, когато тя паднала от възглавницата си и се счупила.

Виктория пише в дневника си: „Всичко беше смачкано като пудинг“.

Необикновените истории, които се крият зад едни от най-скъпоценните и красиви кралски корони (СНИМКИ)

Впоследствие е преправян още няколко пъти.

интересен детайл е, че двете корони – тази на Свети Едуард и Имперската държавна корона, имат ръб от хермелин и платнена шапка. С помощта на ленти за глава и шапки може да се промените формата на короната, така че да стои по-добре върху главата на новия монарх на Великобритания. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

КИЛО

КИЛО 11.09.2022 8:40

ТОВА НЕ Е ВЕРНО. 4,9 паунда (това е приблизително 4, 250 кг) . НО Е 2.222КГ.