Зеленчуците, градинарските плодове и горските такива се консумират най-добре през сезона на тяхното зреене. Сега в България сезонът на сливите е в разгара си и затова трябва да се възползваме от момента - яжте ги, но знайте, че и сега е моментът да приготвите сладко от сливи, което да консумирате през студените месеци.
В българската кухня има много рецепти за приготвянето на тази благинка, но сега от jenata.blitz.bg решихме да споделим две уникални рецепти за азербайджанско сладко от сливи.
Те се отличават с отличен и ярък вкус, но също така и със съблазнителен аромат.
Знайте, че тези рецепти са изпитани от ориенталските домакини и няма да съжалите, ако ги приготвите.
Сладко от сливи по азербайджански
Това сладко от сливи без семки има много необичаен и пикантен аромат.
За подготовка са ви необходими:
- слива - 1 килограм;
- захар - 500 грама;
- вода - 1 чаша;
- смлян кориандър - щипка;
- смлян кардамон - щипка;
- смлян карамфил - щипка.
Измийте сливите, почистете ги от костилките и ги нарежете на половинки. В дълбока тенджера смесете плодовете с останалите продукти.
Гответе на умерен огън, като разбърквате, докато конфитюрът започне да кипи. След това трябва да намалите котлона и да варите около 30-40 минути, докато се сгъсти.
Разсипете готовото сладко в стерилизирани буркани и ги затворете с капаци.
Ориенталско сладко от сливи
Въпреки името си, това е доста просто сладко от сливи. Това, което го прави специален, е лимонът и ванилията.
За подготовка ще ви трябва:
- сливи - 1 килограм;
- захар - 500 грама;
- ванилова захар - 1 пакетче;
- лимон - 1 бр. (сок и кора).
Първата стъпка е да измиете и подсушите сливите, след което да премахнете костилките. Поставете всички съставки в тенджера и оставете да къкри на умерен огън. Не забравяйте да разбърквате, за да не залепне по дъното и стените на съда.
Оставете сладкото да заври, намалете топлината и оставете за още 30-40 минути, докато се сгъсти. След това се сваля от котлона и когато изстине се прехвърля в стерилизирани буркани, затварят се с капаци и се съхраняват на хладно. / jenata.blitz.bg