Азербайджанско сладко от сливи: 2 изпитани рецепти от ориенталските домакини

Те се отличават с отличен и ярък вкус, но също така и със съблазнителен аромат

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/azerbaydzhansko-sladko-ot-slivi-2-izpitani-recepti-ot-orientalskite-domakini Jenata.blitz.bg
Азербайджанско сладко от сливи: 2 изпитани рецепти от ориенталските домакини

Зеленчуците, градинарските плодове и горските такива се консумират най-добре през сезона на тяхното зреене. Сега в България сезонът на сливите е в разгара си и затова трябва да се възползваме от момента - яжте ги, но знайте, че и сега е моментът да приготвите сладко от сливи, което да консумирате през студените месеци.

Урок по кулинария: Може и да не сте чували за урбеч, то е супер полезно и вкусно!

В българската кухня има много рецепти за приготвянето на тази благинка, но сега от jenata.blitz.bg решихме да споделим две уникални рецепти за азербайджанско сладко от сливи.

Те се отличават с отличен и ярък вкус, но също така и със съблазнителен аромат.

Знайте, че тези рецепти са изпитани от ориенталските домакини и няма да съжалите, ако ги приготвите.

Сладко от сливи по азербайджански

Това сладко от сливи без семки има много необичаен и пикантен аромат. 

За подготовка са ви необходими:

  • слива - 1 килограм;
  • захар - 500 грама;
  • вода - 1 чаша;
  • смлян кориандър - щипка;
  • смлян кардамон - щипка;
  • смлян карамфил - щипка.

Измийте сливите, почистете ги от костилките и ги нарежете на половинки. В дълбока тенджера смесете плодовете с останалите продукти. 

Гответе на умерен огън, като разбърквате, докато конфитюрът започне да кипи. След това трябва да намалите котлона и да варите около 30-40 минути, докато се сгъсти. 

Разсипете готовото сладко в стерилизирани буркани и ги затворете с капаци.

Деликатес за зимата без захар: Пригответе този конфитюр и няма да съжалявате!

Ориенталско сладко от сливи

Въпреки името си, това е доста просто сладко от сливи. Това, което го прави специален, е лимонът и ванилията. 

За подготовка ще ви трябва:

  • сливи - 1 килограм;
  • захар - 500 грама;
  • ванилова захар - 1 пакетче;
  • лимон - 1 бр. (сок и кора).
4 вкусни и лесни десерта с ягоди – идеални са за горещия ден

Първата стъпка е да измиете и подсушите сливите, след което да премахнете костилките. Поставете всички съставки в тенджера и оставете да къкри на умерен огън. Не забравяйте да разбърквате, за да не залепне по дъното и стените на съда.

Оставете сладкото да заври, намалете топлината и оставете за още 30-40 минути, докато се сгъсти. След това се сваля от котлона и когато изстине се прехвърля в стерилизирани буркани, затварят се с капаци и се съхраняват на хладно. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай