Едно нещо винаги присъства на българската трапеза. А именно – хляб! Все пак народът го е казал – Никой не е по-голям от хляба!
Последните години сякаш по навик, а и заради забързаното ежедневие, все по-често купуваме пакетиран хляб от магазина, а вкусът му… нека признаем – не е хубав.
Разбира се има хора, които си купуват насъщния и от някоя хубава хлебарна, а други пък си го приготвят в домашните хлебопекарни.
Чудно вкусен домашен хляб в специален глинен съд
Но ако не попадате в горната група хора, а вкусът на домашно приготвения хляб ви липсва, но не умеете да месите, а и нямате времето за това, то спокойно! От jenata.blitz.bg имаме решение.
То се казва турски самуни! Да, точно така! Те са невероятно вкусни, а и се приготвят буквално за пет минути.
Можете да използвате този плосък хляб за така популярните сандвичи-джобове, че и за дюнери, но и просто като хлебчета, които да вземете на работа или на разходка. Все пак – домашният хляб е най-добрият хляб, който можете да направите.
Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ
Когато го извадите горещ от фурната, най-добре го намажете с масло, което ще се разтопи от топлината. Още по-хубаво е, ако ги приготвите за вечеря и сервирате с лук, печено месо и зелева салата.
Тази богата вечеря ще зарадва всички, а семейството ще бъде особено щастливо. След такова хубаво хапване поднесете домашно приготвен сладкиш от нашия богат архив от рецепти.
Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените печива...
Необходими продукти за приготвянето на Турските самуни:
400 г брашно
200 мл вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка суха мая (1/2 пакетче)
20 г захар
20 мл олио
Начин на приготвяне на Турските самуни:
Разтворете захарта в хладка вода, добавете маята и разбъркайте. Оставя се на топло за 5 минути да се активира и шупне, след което се добавя към брашното заедно с олиото и солта.
Месете тестото, докато стане компактно, гладко и еластично. Покрийте с фолио или кухненска кърпа и оставете да втаса на топло място без течения за около час, докато удвои обема си.
След това разделете тестото на десет части, оформете топки, след което ги покрийте и оставете да починат двадесет минути. Всяка топка поръсете малко с брашно, след което с точилка разточете кръгла кора.
Наредете тестото с помощта на шпатула в предварително загрята тава и ги сложете да се пекат в загрята на 250 градуса фурна за около 5 минути.
Направите ли си веднъж този хляб, няма да можете да живеете повече без него!
Много бързо ще се надуят като балон, а тъй като са тънки, ще се изпекат за 5 минути.
Готовите хлебчета може да цепнете и да напълните с каквото ви хрумне.
А може и да ги хапвате просто така - изключително меки и пухкави са!
Да ви е сладко! / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!