Много българи обичаме италианската кухня. Когато чуем Италия нещата, за които основно се сещаме са пица и паста.
За приготвянето на различните видове паста има ужасно много рецепти – коя от коя по-вкусна, но и сложна.
Сега обаче главният готвач и собственик на ресторант за паста Pastaio в Лондон, Стиви Парлу, сподели своята проста рецепта за най-вкусната и лесна домашна паста карбонара.
„Най-големият ни съвет, когато правите паста у дома, е да не изхвърляте цялата вода. За да направите карбонара, уверете се, че вашата паста е навлажнена с вода, когато я прехвърлите в тигана.
Тази нишестена вода добавя вкус, помагайки за свързването на пастата и сос заедно“, казва той.
„Когато става дума за черен пипер, препоръчваме да използвате черен пипер на зърна- те са най-добрите“, съветва готвачът.
Ястието е предназначено за четирима души.
За приготвянето му ще са ви необходими:
- яйца - 1 брой;
- пармезан - 15 грама;
- пекорино романо - 25 грама;
- черен пипер - 0,5 грама;
- паста - 120 грама;
- вода - 100 мл;
- гуанчале (Гуанчале е сурово сушен продукт от свинско месо в италианската кухня, разпространен в Централна Италия) – 50 грама.
Начин на приготвяне:
Разбъркайте жълтъка и черния пипер в настърганите сирена в отделна чиния. Сварете пастата в подсолена вода според инструкциите.
Запържете гуанчалето в малко олио, докато стане хрупкаво. Добавете сварената паста и отстранете от огъня.
Изсипете сместа от яйца и сирене в тигана и разбъркайте пастата, докато се покрие напълно със соса.
На този етап трябва да добавите вода за паста, за да постигнете желаната консистенция.
Гарнирайте с черен пипер и настъргано Пекорино Романо. / jenata.blitz.bg