Остават броени дни до един от най-големите пролетни празници - Гергьовден. Празникът е свързан със събуждането на природата, с аромата на цветята, тревите и билките.
Чества се в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. Затова и на празничната трапеза задължително трябва да присъства агне!
Ако все още се чудите как да приготвите агнешкото за празника тази година, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си направите едни вкусни ребърца в марината от билки.
Такава марината правят в Прованс. Най-често към нея добавят мащерка, майорана или суха смес от провансалски билки. Но дори да използвате само риган, ястието пак ще стане много вкусно. И всички ще се влюбят в него от първата хапка.
Ястието не изисква кой знае какви кулинарни умения и се приготвя доста бързо! С две думи - идеалната рецепта за всяка домакиня!
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тези ребърца в провансалска марината (за 6 порции)
700 гр. агнешки ребра
4 стръка розмарин
50 мл. бяло вино
Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават
1 супена лъжица зехтин екстра върджин
1 чаена лъжица горчица на зърна
1 бр. дафинов лист
За маринатата
2 шепи маслини без костилки
3 бр. аншоа
1 супена лъжица каперси
1/2 лимон
2 скилидки чесън
3 стръка мащерка
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
Обелете чесъна и го разрежете наполовина.
В купата на блендера смесете маслините, чесъна, зехтина, изцедения сок от лимона, каперсите, аншоата и мащерката и пасирайте. С получената смес намажете ребрата добре и оставете да престоят 15 минути на стайна температура или ги сложете за няколко часа в хладилника.
Агнешко с мед и провансалски билки - истинско изкушение за сетивата
В подходящ съд излейте останалия зехтин, бялото вино, горчицата и дафиновия лист и разбъркайте.
В предварително загрят грил тиган запържете маринованото месо от едната страна. След това го обърнете и залейте с виното и горчицата и пържете до готовност.
Подредете ребрата върху затоплена във фурната дървена или керамична дъска, украсете с клонки розмарин и сервирайте на масата!
Бързо, лесно и много вкусно! Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!