Няма наяждане с тези агнешки ребърца в марината от провансалски билки

Няма наяждане с тези агнешки ребърца в марината от провансалски билки

Ястието не изисква кой знае какви кулинарни умения и се приготвя доста бързо

Остават броени дни до един от най-големите пролетни празници - Гергьовден.  Празникът е свързан със събуждането на природата, с аромата на цветята, тревите и билките.

Чества се в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. Затова и на празничната трапеза задължително трябва да присъства агне!

Ако все още се чудите как да приготвите агнешкото за празника тази година, от jenata.blitz.bg ви предлагаме да си направите едни вкусни ребърца в марината от билки. 

Такава марината правят в Прованс. Най-често към нея добавят мащерка, майорана или суха смес от провансалски билки. Но дори да използвате само риган, ястието пак ще стане много вкусно. И всички ще се влюбят в него от първата хапка. 

Ястието не изисква кой знае какви кулинарни умения и се приготвя доста бързо! С две думи - идеалната рецепта за всяка домакиня! 

Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тези ребърца в провансалска марината (за 6 порции)

700 гр. агнешки ребра  
4 стръка розмарин  
50 мл. бяло вино 

Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават

1 супена лъжица зехтин екстра върджин 
1 чаена лъжица горчица на зърна 
1 бр. дафинов лист 

За маринатата

2 шепи маслини без костилки 
3 бр. аншоа  
1 супена лъжица каперси

1/2 лимон
2 скилидки чесън
3 стръка мащерка
2 супени лъжици зехтин екстра върджин 

Начин на приготвяне: 

Обелете чесъна и го разрежете наполовина. 

В купата на блендера смесете маслините, чесъна, зехтина, изцедения сок от лимона, каперсите, аншоата и мащерката и пасирайте. С получената смес намажете ребрата добре и оставете да престоят 15 минути на стайна температура или ги сложете за няколко часа в хладилника.

Агнешко с мед и провансалски билки - истинско изкушение за сетивата

В подходящ съд излейте останалия зехтин, бялото вино, горчицата и дафиновия лист и разбъркайте. 

В предварително загрят грил тиган запържете маринованото месо от едната страна. След това го обърнете и залейте с виното и горчицата и пържете до готовност. 

Подредете ребрата върху затоплена във фурната дървена или керамична дъска, украсете с клонки розмарин и сервирайте на масата!

Бързо, лесно и много вкусно! Добър апетит! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай