Приятелка ми издаде тайната си рецепта за перфектната пица, всички полудяха по нея!

Приятелка ми издаде тайната си рецепта за перфектната пица, всички полудяха по нея!

Оказа се невероятно лесно да приготвя това тесто, без да изцапам и един пръст

Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото се бърка с лъжица, пише кулинарката Лилия Добрева на сайта hera.bg.

От jenata.blitz.bg вече ви показахме как да засенчите дори италианците с вкусната си паста. Споделихме ви и една бабина рецепта за козунак, с която всички ще завидят на уменията ви. 

Оказа се невероятно лесно да приготвя това тесто, без да изцапам и един пръст! От тогава домашната пица, така обичана от цялото семейство, присъства често в менюто ни!

Това е начинът за варене на перфектните яйца за Великден (ВИДЕО)

Продукти:

1/2 кубче прясна мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
сол на вкус
доматено пюре и продукти за плънката по желание
мазнина, чубрица

Плънка по избор:
гъби, маслини, лук и други

Шеф готвачи разкриха рецептите си за перфектното агнешко за Великден (СНИМКИ)

Ето как се приготвя: 

В купа изсипвам брашното - обичам да експериментирам с грахамово, ръжено, типово брашно. В случая използвах една чаша бяло и една грахамово брашно. 

Добавяме водата, заедно с разтворената в нея мая и лъжичка захар. Може да посолите тестото с щипка, две сол.

Иии бъркаме, в зависимост от типа използвано брашно сместа може да бъде с консистенция на кексово тесто или каша или пък плътно и лепкаво. 

 

Яйцата за Великден ги правя само така! Истински произведения на изкуството!

Намазнявам и набрашнявам тавата в която ще пека и разстилам тестото отново с помощта на лъжица. Ако е лепкаво, капнете малко олио или зехтин, това ще улесни разнасянето. 

Оставяме тестото да "почине" и през това време подготвяме плънката.

Тъй като сега са Коледните пости ще предложа вариант за постещите или за вегетарианци. Допълнителен факт - половинката ми не консумира нито сирене, нито кашкавал. 
 

И така аз намазвам с доматено пюре и редя каквото има у дома: гъбки, нарязани на филийки, чушка - червена и зелена, както и лук на шайби, кисели краставички, маслинки - разбира се може да гарнирате по Ваше желание. 

С този малък трик козунакът става за минути! И всеки път резултатът е перфектен!

Поръсвам с чубрица, добавих и малко сурови тиквени семки. 

Моментът с печенето винаги ме пристеснява, защото пицата всеки път става различна :D Пекох в загрята фурна 15 мин. първо долу, после горе до готовност, като през цялото време работеха и горния и долния реотан - препекох я, но пък стана така хрупкава, че не остана!
 

Пицата, приготвена по този начин е подходяща и за разделно хранещите се. 
Да ви е вкусно!

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

никиформ

никиформ 02.05.2019 19:26

Амиии...пълни глупости!

ЕДИ ШВАРЦ

ЕДИ ШВАРЦ 02.05.2019 20:11

Прилича на повърната материя! Интелигентния човек не яде пица. това е просто ядене!

gogo

gogo 03.05.2019 16:19

Ami kyde e ka6kavala, ili mocarela?

до Шварц

до Шварц 09.05.2019 16:41

Много си интелигентен бря щом не ядеш пица. Какво й е простото на пицата. Супер си е. С една студена бирааааааа, ама за простолюдието нали? Ти как Сийо не си от тях, ха-ха-ха-хаа