Това е точното количество сол за перфектното кисело зеле

Това е точното количество сол за перфектното кисело зеле

При твърде малко сол рискувате да скъсите правилното му консервиране и запазване за по-дълго време

В сезона на киселото зеле винаги възниква един много важен въпрос - колко сол се слага в бидона, за да не се прецака зелето?

Ако все още не сте започнали да подготвяте любимата си зимнината, днес от jenata.blitz.bg ще споделим с вас няколко варианта за саламурата за киселото зеле. И по точно - колко сол се слага на литър вода, колко сол се слага, ако решите да слагате на килограм зеле, вместо на литър вода и с колко морска сол да поръсите зелето, ако не смятате предварително да приготвяте саламура, а ще го посипвате между зелките.

Зеле кьосе – идеално е за туршии и киселото зеле!

Ще ви разкрием и колко сол трябва да сложите на буркан кисело зеле и дали е по-подходящо да бъде ситна готварска сол или едра сол.

Колко сол се слага на киселото зеле

Насоките за вариантите и количеството сол, които ще ви дадем, са ориентировъчни, като точното количество зависи от вкусовите ви предпочитания. 

Разбира се, все пак си има някакъв минимум и максимум, който не е желателно да се надхвърля. При твърде много сол, ще получите почти негодно за консумация зеле заради неговата свръх соленост, а при твърде малко рискувате да скъсите правилното консервиране и запазване на киселото зеле за по-дълго време.

Колко и каква сол се слага на литър вода за кисело зеле в бидон

При приготвянето на кисело зеле в бидон, количеството сол обикновено се движи между 20 и 30 грама сол на литър вода. Този диапазон позволява да определите точното количеството сол според личните си предпочитания.

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Много хора, които приготвят тази зимнина, предпочитат да използват йодирана морска сол за кисело зеле. Истината е, че и с нея, и със ситната зелето ще стане хубаво.

Колко сол се слага на кисело зеле в буркани

При приготвянето на кисело зеле в буркани се използва предимно ситна сол, като желаното количество за постигане на оптимална соленост е от 25 до 30 гр. грама сол на 1 килограм зеле. Тази  концентрация е често предпочитана при консервирането на зелето в буркани, тъй като то ще се консервира добре, без да бъде толкова много солено, пише tami.bg.

Рецептата е изпробвана и няма грешка!

Тук също може да се използва едра морска сол, но идеята е зелето да се нареже на ивици и да се размеси и леко намачка със ситната сол, следователно ако ползвате морска сол, ще ви е по-трудно или трябва да я смелите.

Варианти с едра йодирана морска сол и ситна готварска сол за кисело зеле

При приготвянето на кисело зеле както в бидони, така и в буркани, могат да се използват както едра морска сол, така и ситна готварска сол. Едрата морска сол е предпочитана от повечето хора, но тук тънкостта е, че тя трябва да бъде много добре разтворена (понякога и преварена) и е желателно след това да се прецеди през цедка.

С този малък трик киселото зеле никога не се разваля

Ситната готварска сол също може да се използва. Особено подходяща е, когато правите кисело зеле в буркани, тенджера, кофа или рязано кисело зеле. Разтваря се по-добре и няма толкова странични примеси, колкото едрата морска сол.

Вече знаете, колко сол да сложите на киселото зеле, но е важно да се отбележи, че количеството сол може да варира в зависимост от вашите лични предпочитания и други фактори и в крайна сметка солеността трябва да е подходяща за вас и хората, които ще го консумират.

Добре е да знаете, че по Българския държавен стандарт солеността на саламурата (разтвора) трябва да е 4% / БДС 813:1978, но по нашите рецепти, както и тези на повечето хора, които приготвят зимнина от зеле, смятаме, че идеалната соленост е около 2,5-3%. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

eoijic

eoijic 30.10.2023 11:48

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto

ТОП

ТОП 30.10.2023 19:50

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ ЗА КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ...

истината

истината 01.11.2023 6:57

истината е 4 %. Издържа до май.

Митьо Пищова

Митьо Пищова 01.11.2023 9:48

СПРЕТЕ СЕ С ТЕЗИ СЕЛЯНИИ , ДА МИ ЯДЕТЕ ЛАЙНАТА ....

АБВ

АБВ 01.11.2023 11:38

Най-добре е количеството сол да се определи съгласно обема на съда, в който ще сложим зелето- 20 грама на 1 литър. Примерно за бидон 50 литра 1 кг сол. Така никога няма да сбъркате.

Минков

Минков 10.11.2023 12:42

За 10 литра вода идеалният вариант е 250/280 гр сол,след претопяването,може да се коригира с още сол или вода до десетия ден