Дори най-неопитните готвачи ще могат да се справят с рецептата, която днес от jenata.blitz.bg предлагаме на вашето внимание. А всеки, който е фен на пилафа, определено ще хареса и това блюдо.
Да, разбира се, в класическата рецепта се използва агнешко месо. Но и едно хубаво пиле също ще свърши работа.
Ястието става много вкусно и ароматно. А кориандърът идеално допълва всички съставки на блюдото и му придава оригинални пикантни нотки.
Списък с продукти:
1 кг. дългозърнест бял ориз
1 бр. пиле (около 1,5 кг.)
1 супена лъжица сух берберис
1 супена лъжица кимион
2 бр. дюля
300 мл. растително масло
Пръстите ще се оближете с този пилешки пилаф в тиган
1/2 кг. моркови
1 чаена лъжица кориандър (семена)
150 гр. сушени кайсии
2 бр. люти сухи чушки (малки)
4 глави лук (малки)
Начин на приготвяне:
Изплакнете добре ориза и го сварете до полуготовност в леко подсолена вода за около 10 минути.
Такъв вкусен ориз през живота си не сте яли!
Измийте пилето и го нарежете на парчета, като отстраните големите кости. Обелете лука и всички моркови. Три глави лук нарежете на полумесеци, а четвъртата - на малки кубчета. Морковите нарежете на ивици.
Измийте дюлята и нарежете всеки плод на 8 части, като не забравяте да отстраните сърцевината. Изплакнете кайсиите с гореща вода.
Сложете тенджера с дебели стени на котлона, загрейте я добре, налейте олиото и изчакайте да се загрее добре. Добавете нарязания на кубчета лук и го запържете до почерняване, след което го извадете от тенджерата.
След това запържете нарязания на полумесеци лук до тъмнозлатисто за около 7 минути. Добавете месото и пържете докато покафенее. След това сложете и морковите, разбъркайте и гответе 10 минути, като разбърквате леко.
Добавете кимиона и кориандъра, сложете и сол, намалете котлона на среден огън и гответе, докато морковите омекнат (7 до 10 минути).
Тези пълнени камбички с ориз и маслинки направо се топят в устата!
Налейте вряла вода в тенджерата. Сложете дюлята, кайсиите, бербериса и лютите чушки. Намалете котлона и оставете да къкри за 1 час.
След като времето изтече, добавете ориза, увеличете котлона до максимум и залейте с вряла вода. Количеството вода трябва да покрие ориза. Веднага щом водата изври, намалете котлона до среден и гответе до готовност на ориза.
30 минути преди края на приготвяне може да добавите няколко цели скилидки чесън.
Това е всичко! Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!