Вкусен пилаф с пилешко месце - пръстите да си оближеш

Вкусен пилаф с пилешко месце - пръстите да си оближеш

Ястието се приготвя лесно и най-важното - не струва много скъпо

Дори най-неопитните готвачи ще могат да се справят с рецептата, която днес от jenata.blitz.bg предлагаме на вашето внимание. А всеки, който е фен на пилафа, определено ще хареса и това блюдо.

Да, разбира се, в класическата рецепта се използва агнешко месо. Но и едно хубаво пиле също ще свърши работа.

Ястието става много вкусно и ароматно. А кориандърът идеално допълва всички съставки на блюдото и му придава оригинални пикантни нотки.

Списък с продукти: 

1 кг. дългозърнест бял ориз
1 бр. пиле (около 1,5 кг.)
1 супена лъжица сух берберис 

1 супена лъжица кимион 
2 бр. дюля  
300 мл. растително масло 

Пръстите ще се оближете с този пилешки пилаф в тиган

1/2 кг. моркови 
1 чаена лъжица кориандър (семена)
150 гр. сушени кайсии

2 бр. люти сухи чушки (малки)
4 глави лук (малки)

Начин на приготвяне: 

Изплакнете добре ориза и го сварете до полуготовност в леко подсолена вода за около 10 минути.

Такъв вкусен ориз през живота си не сте яли!

Измийте пилето и го нарежете на парчета, като отстраните големите кости. Обелете лука и всички моркови. Три глави лук нарежете на полумесеци, а четвъртата - на малки кубчета. Морковите нарежете на ивици.

Измийте дюлята и нарежете всеки плод на 8 части, като не забравяте да отстраните сърцевината. Изплакнете кайсиите с гореща вода.

Сложете тенджера с дебели стени на котлона, загрейте я добре, налейте олиото и изчакайте да се загрее добре. Добавете нарязания на кубчета лук и го запържете до почерняване, след което го извадете от тенджерата.

След това запържете нарязания на полумесеци лук до тъмнозлатисто за около 7 минути. Добавете месото и пържете докато покафенее. След това сложете и морковите, разбъркайте и гответе 10 минути, като разбърквате леко. 

Добавете кимиона и кориандъра, сложете и сол, намалете котлона на среден огън и гответе, докато морковите омекнат (7 до 10 минути).

Тези пълнени камбички с ориз и маслинки направо се топят в устата!

Налейте вряла вода в тенджерата. Сложете дюлята, кайсиите, бербериса и лютите чушки. Намалете котлона и оставете да къкри за 1 час. 

След като времето изтече, добавете ориза, увеличете котлона до максимум и залейте с вряла вода. Количеството вода трябва да покрие ориза. Веднага щом водата изври, намалете котлона до среден и гответе до готовност на ориза.  

30 минути преди края на приготвяне може да добавите няколко цели скилидки чесън.  

Това е всичко! Да ви е сладко!  /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

мастър шеф две макари

мастър шеф две макари 09.02.2023 11:00

300 мл. растително масло ???