Едва ли има човек, който да не обича домашно приготвен хляб. А какво ще кажете за домашен хляб с тиквички?
Засищащ, вкусен и полезен – това са основните характеристики на тази вкусотия, която ще се хареса дори и на феновете на вредните храни.
Като основна съставка може да използвате всякакъв сорт тиквички. Най-важното е да са млади, с нежна кора и малки семки.
Всичко останало зависи от вашето въображение. Може да добавите свежи подправки, моркови, тиквени и слънчогледови семки или натрошени ядки! Така крайният продукт ще стане само още по-вкусен.
Вкусните домашни мекички стават като памук с този трик
Този ароматен хляб може да се консумира както индивидуално, така и със супи и месни ястия.
Ето от какви продукти се нуждаете, за да си го направите:
1/2 чаена лъжица сол
3 големи яйца
1/2 чаша растително олио
1/2 чаена лъжица бакпулвер
500 гр. млади тиквички
3 чаши брашно
2 супени лъжици захар
1/2 чаша бадеми
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с бъркалка или миксер до светложълто. Без да спирате да бъркате, добавете захарта и растителното масло.
Измийте тиквичките, обелете ги и ги нарежете на много малки кубчета. Тъй като това е много сочен зеленчук, преди да ги добавите към яйчената смес, е добре да ги осолите и да ги оставите за 15-20 минути, за да си пуснат сок.
Направите ли си веднъж този хляб, няма да можете да живеете повече без него!
Този сок трябва да се отцеди, а самите тиквички трябва допълнително да се изцедят на ръка. И едва след това може да ги добавите към яйцата.
Пресейте брашното, добавете сол и бакпулвер и смесете добре всички съставки. При непрекъснато бъркане добавете брашното към яйчената смес.
Обелете бадемите, нарежете ги на едро и ги запържете в сух тиган до златистокафяво, около 2 минути. След като изстинат ги добавете към яйчено-брашняната смес и разбъркайте всичко добре.
Загрейте фурната до 175°C. Покрийте дъното и стените на висока правоъгълна форма с хартия за печене, разпределете тестото равномерно и загладете повърхността. Покрийте формата с фолио, поставете я във фурната и печете час 20 минути.
Оставете хляба да се охлади леко и чак тогава го извадете от формата.
Сервира се топъл. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!