Крем брюлето е класически френски десерт, за който са чували дори тези, които никога не са били във Франция. Крем брюле се отличава с най-тънката хрупкава коричка, зад която се крие деликатен кремообразен пудинг.
Можете да си позволите такъв десерт дори по време на диета - крем брюле се сервира на малки порции, така че не е нужно да се притеснявате, че деликатесът ще навреди на фигурата ви.
Друго предимство на това ястие е, че е лесно да изненадате както домакинствата, така и гостите.
Съставки
Захар - 100 г;
Мляко - 100 г;
За основата:
сметана 20% - 500 ml;
Мляко на прах - 50 г;
Царевично нишесте - 15 g;
Захар или прах - 80 g;
Готвене
1. Първо приготвяме карамела. Изсипете кафявата захар в малка тенджера и загрейте на среден огън, докато захарта се разтопи. В същото време внимателно разбъркайте с лъжица.
Шеф готвачи разкриха тайната на перфектното картофено пюре
2. Ако използвате бяла захар, разтопете я и я доведете до златист цвят. Важно е да не прекалявате с карамела на котлона - в противен случай ще започне да горчи.
3. Извадете тигана с карамел от котлона и изсипете топло мляко в него на тънка струя, като разбърквате масата. Поставете тенджерата обратно на котлона и загрейте, докато карамелено-млечната смес стане гладка. След това свалете съда от котлона и го оставете да изстине.
4. В друга тенджера смесете захарта и млякото на прах, добавете 200 мл сметана, сложете на малък огън и оставете сместа да заври. Захарта и млякото на прах трябва да се разтворят.
5. Разтворете нишестето в 50 мл сметана и изсипете във врящата сметана.
6. Оставете да къкри 1-3 минути до сгъстяване на крема. Свалете от огъня и охладете.
7. В дълбока купа смесете охладения крем, карамела и останалите 250 мл сметана. Разбъркайте добре с бъркалка до гладкост.
8. Изсипете сместа в подходящ съд и поставете във фризера. Сладоледът ще бъде готов след 10-12 часа. При сервиране можете да украсите с пресни плодове. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!