Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не се амбицирах, освен да ям хубаво кексове, да започна и да ги правя. Момичетата ми приемат великодушно всеки мой несполучлив опит, но голямата хич не намеква тънко: „Мамо, я прави мъфини по- добре. Кексовете ти нещо не се получават, споделя кулинарката Цвети Цанева от hera.bg.
Чудна закуска, която е готова само за 5 минути! (СНИМКИ)
Това, разбира се, ме довърши и аз се заех със задачата. След като изчетох каквото можах, гледах клипчета и изслушах всякакви съвети, взех, че направих именно този кекс, а новопридобитите ми знания обобщих в "Съвети за хубав кекс".
Баба ми издаде тайна при приготвянето на картофки, всички вкъщи полудяха по тях
Този тук кекс е без никакви добавки, освен шепа смлени орехи, във вътрешността му и поръсени отгоре, колкото да има все нещо. Това е умишлено, защото исках да се добера до основите на хубави кекс, до есенцията.
Продукти:
3 яйца
1½ ч. ч. захар
6 с. л. олио
7 - 8 с. л. хладка вода
1½ ч. ч. пресято брашно + 1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
150 гр смлени орехи
100 гр по- едно начукани за поръска
Време е за чудна „Пица сандвич” (СНИМКИ)
Приготовление:
Отделяме внимателно белтъците от жълтъците.
Разбиваме белтъците на сняг с ¾ от захарта, докато те не станат на сняг. Първо на ниска, после на висока степен.
Включваме фурната на долните реотани или, ако не се разделят, на горни и долни – цялата фурна на 180 градуса.
В друга купа разбиваме жълтъците с останалата захар, докато сместа не започне да образува бразди в купата.
Смесваме съдържанието на двете купи в по- голямата с пластмасова, силиконова или друга шпатулка в една посока, бавно, докато не се смесят. Това ще познаете, когато цветът стане един и същ.
На ниската степен на миксера изсипваме олиото и на лека струя – хладката вода.
Малко по малко добавяме брашното с бакпулвера, докато сместа не се сгъсти. Тук можете да добавите към няколко лъжици от сместа какао и да направите мраморен кекс.
Накрая добавяме ванилията и орехите и разбъркваме с шпатула отново в една посока. Изсипваме във формата, уверяваме се, че фурната е достигнала температура и слагаме по средата на печката – на средата на решетката, на средната релса.
Първите 15 минути не отваряме фурната. След това включваме и горните реотани.
Когато кексът започне да се надига и образува коричка горе, намаляваме фурната на 160 градуса.
Всички полудяха по тази сладка закуска
Пече се около 30- 40 минути, но проверяваме с клечка за зъби за готовност.
Изключваме фурната и изчакваме кексът да изстине както си е във формата, така ще се отдели по- лесно. Като поизстине, го прехвърляме във кутия за кекс, но не захлупваме, докато не е изстинал напълно. Тогава можем и да поръсим с пудра захар.
Разбира се, има много, много рецепти за кекс – с мляко, без да се разделят яйцата, с най- различни добавки, но този трябва да ви кажа, стана страхотен. Оцеля само няколко часа – следобед го правих, докато си легнаха децата вечерта, успех да отделя две- три парчета за училище на по- голямата и толкова – свърши.
Дано да ви е бил вкусен, както беше на нас.
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!