Всички ще питат за още, вкусят ли от това свинско по македонски

Всички ще питат за още, вкусят ли от това свинско по македонски

Ястието се радва на изключителна популярност при съседите, но най-важното е, че са страшно близо до нашия вкус

Свинското е сред най-предпочитаните меса на българската трапеза, особено през зимата. А опитните домакини знаят куп начини, по които да го приготвят. 

Днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим няколко рецепти, с които да си направите уникални ястия, които идват от Северна Македония. Те се радват на изключителна популярност при съседите, но най-важното е, че са страшно близко до нашия вкус. 

Приготвят се елементарно, а крайният резултат винаги е повече от чудесен.

Поднесете едно от тях на любимите си хора и ще видите как чиниите ще се опразнят за броени минути, всички ще си облизват пръстите и ще питат за още! 

Свинско по македонски – първа рецепта

Необходими продукти: 

1 кг. свинско месо, нарязано на порции
2 супени лъжици зехтин
10 скилидки чесън

1 чаша сухо червено вино 
1/2 чаша винен оцет 
1 чаша вода

Свинското с кисело зеле става уникално, направите ли го така

черен пипер, кимион и сол

Начин на приготвяне:  

Поставяте всички съставки в керамичен гювеч и го похлупвате плътно (може да го запечатате с тесто). Слагате го да къкри на слаб огън 2 часа и половина. Малко преди времето да изтече, махнете капака.

При сервиране може да поръсите месото с прясно изцеден лимонов сок. За гарнитура може да добавите зеле във всякаква форма.

Свинско по македонски – втора рецепта

Списък с продукти: 

500 гр. прясно свинско месо 
100 гр. лук 
400 гр. печени червени чушки

250 гр. мариновани гъби печурки 
60 гр. моркови
3 суп. л. зехтин 

Това е тайната за сочно свинско месце на фурна

1 чаша вода 
2 листа дафинов лист 
3 суп. л. сметана
1 суп. л. риган 

Начин на приготвяне:

Измийте месото, нарежете го на малки кубчета и го задушете в зехтина до побеляване. Нарежете морковите на кръгчета, а лука на ситно. Добавете ги към месото, поръсете с червен пипер и риган, долейте вода и гответе, докато месото омекне.

Нарежете гъбите на половинки, дребните може да оставите цели. Печените чушки нарежете на парчета.

Добавете гъбите и чушките към месото. Осолете на вкус и оставете на котлона за още 10 минути. След като времето изтече, свалете ястието от огъня, добавете сметаната и разбъркайте леко.

Ястието се сервира топло.

Свинско по македонски – трета рецепта

Списък с продукти:

500 гр. свинско месо
300 гр. телешко месо
100 гр. пушена сланина

200 гр. лук
смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне: 

Свинското и телешкото месо се нарязват на парчета по 40-45 гр., начукват се леко и се поръсват със сол и черен пипер. Пушената сланина се реже на тънки лентички, а лукът на едри кръгчета.

Медено свинско с хрупкава коричка - свършва за минути

Месото се смесва със сланината и лука и се поръсва с едра морска сол. След това се нанизва на шишчета, като се редува месо (свинско към телешко в съотношение 2:1), сланина и кръгчета лук.

Шишчетата се пекат върху скара над жарава, като непрекъснато се въртят, а месото се пръска с вода. Сервират се горещи с пресни зеленчуци и билки за гарнитура.

Свинско по македонски – четвърта рецепта

Списък с продукти: 

400 гр. свинско месо 
1 круша 
1 глава лук

200 гр. зеле 
1/2 чаша ябълков сок
1 супена лъжица краве масло 

1 супена лъжица захар 
2 супени лъжици зехтин
кимион, джинджифил, смлян чер пипер и сол 

Чудна идея как да приготвите свинското месце - толкова е крехко, че се топи в устата! СНИМКИ

1,5 чаена лъжица брашно

Начин на приготвяне: 

В нагорещен тиган сложете кравето масло и захарта, разбъркайте на среден огън и изчакайте да се разтопят. 

Почистете крушата от семките, нарежете я на резенчета и я запържете 3 минути в получения от захарта карамел.

Отделно запържете нарязания лук до златисто, след което добавете към него джинджифила.

Измийте месото, нарежете го на кубчета и ги запържете за 3 минути с лука и джинджифила на силен огън. След това намалете котлона и добавете нарязаното на ситно зеле и кимиона. Смесете брашното с ябълковия сок и изсипете сместа в тигана.

Гответе на среден огън, докато сосът се сгъсти. Добавете нарязаната круша и оставяте да заври. Накрая поръсете с черен пипер.

Това е всичко! Да ви е сладко! 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

Коментирай