Свинското е сред най-предпочитаните меса на българската трапеза, особено през зимата. А опитните домакини знаят куп начини, по които да го приготвят.
Днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим няколко рецепти, с които да си направите уникални ястия, които идват от Северна Македония. Те се радват на изключителна популярност при съседите, но най-важното е, че са страшно близко до нашия вкус.
Приготвят се елементарно, а крайният резултат винаги е повече от чудесен.
Поднесете едно от тях на любимите си хора и ще видите как чиниите ще се опразнят за броени минути, всички ще си облизват пръстите и ще питат за още!
Свинско по македонски – първа рецепта
Необходими продукти:
1 кг. свинско месо, нарязано на порции
2 супени лъжици зехтин
10 скилидки чесън
1 чаша сухо червено вино
1/2 чаша винен оцет
1 чаша вода
Свинското с кисело зеле става уникално, направите ли го така
черен пипер, кимион и сол
Начин на приготвяне:
Поставяте всички съставки в керамичен гювеч и го похлупвате плътно (може да го запечатате с тесто). Слагате го да къкри на слаб огън 2 часа и половина. Малко преди времето да изтече, махнете капака.
При сервиране може да поръсите месото с прясно изцеден лимонов сок. За гарнитура може да добавите зеле във всякаква форма.
Свинско по македонски – втора рецепта
Списък с продукти:
500 гр. прясно свинско месо
100 гр. лук
400 гр. печени червени чушки
250 гр. мариновани гъби печурки
60 гр. моркови
3 суп. л. зехтин
Това е тайната за сочно свинско месце на фурна
1 чаша вода
2 листа дафинов лист
3 суп. л. сметана
1 суп. л. риган
Начин на приготвяне:
Измийте месото, нарежете го на малки кубчета и го задушете в зехтина до побеляване. Нарежете морковите на кръгчета, а лука на ситно. Добавете ги към месото, поръсете с червен пипер и риган, долейте вода и гответе, докато месото омекне.
Нарежете гъбите на половинки, дребните може да оставите цели. Печените чушки нарежете на парчета.
Добавете гъбите и чушките към месото. Осолете на вкус и оставете на котлона за още 10 минути. След като времето изтече, свалете ястието от огъня, добавете сметаната и разбъркайте леко.
Ястието се сервира топло.
Свинско по македонски – трета рецепта
Списък с продукти:
500 гр. свинско месо
300 гр. телешко месо
100 гр. пушена сланина
200 гр. лук
смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свинското и телешкото месо се нарязват на парчета по 40-45 гр., начукват се леко и се поръсват със сол и черен пипер. Пушената сланина се реже на тънки лентички, а лукът на едри кръгчета.
Медено свинско с хрупкава коричка - свършва за минути
Месото се смесва със сланината и лука и се поръсва с едра морска сол. След това се нанизва на шишчета, като се редува месо (свинско към телешко в съотношение 2:1), сланина и кръгчета лук.
Шишчетата се пекат върху скара над жарава, като непрекъснато се въртят, а месото се пръска с вода. Сервират се горещи с пресни зеленчуци и билки за гарнитура.
Свинско по македонски – четвърта рецепта
Списък с продукти:
400 гр. свинско месо
1 круша
1 глава лук
200 гр. зеле
1/2 чаша ябълков сок
1 супена лъжица краве масло
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици зехтин
кимион, джинджифил, смлян чер пипер и сол
Чудна идея как да приготвите свинското месце - толкова е крехко, че се топи в устата! СНИМКИ
1,5 чаена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
В нагорещен тиган сложете кравето масло и захарта, разбъркайте на среден огън и изчакайте да се разтопят.
Почистете крушата от семките, нарежете я на резенчета и я запържете 3 минути в получения от захарта карамел.
Отделно запържете нарязания лук до златисто, след което добавете към него джинджифила.
Измийте месото, нарежете го на кубчета и ги запържете за 3 минути с лука и джинджифила на силен огън. След това намалете котлона и добавете нарязаното на ситно зеле и кимиона. Смесете брашното с ябълковия сок и изсипете сместа в тигана.
Гответе на среден огън, докато сосът се сгъсти. Добавете нарязаната круша и оставяте да заври. Накрая поръсете с черен пипер.
Това е всичко! Да ви е сладко!
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!