Замразените храни заемат специално място в кулинарията. Почти всеки ги използват. Още повече, че в днешното забързано ежедневие те са идеален вариант набързо да приготвим нещо за ядене у дома.
Сред замразените продукти, които може да намерим в магазините, има почти всякакъв вид храна, включително и готови ястия.
„Добре зареденият фризер е ключът към бързи и здравословни ястия“, казва регистрираният диетолог Ейми Дейвис.
Въпреки това, не всички замразени храни са полезни. Някои са естествени и богати на хранителни вещества, докато други съдържат нежелани добавки и излишни количества вредни съставки, съобщава Real Simple, цитирайки двама диетолози.
„Започнете, като проверите етикета за хранителните стойности“, съветва диетологът и ръководител на FRESH Communications Кайла Фарел.
Технически, замразените храни се считат за преработени, но това не винаги означава, че са свръхобработени. Фарел препоръчва да се избягват храни с високо съдържание на натрий, наситени мазнини и добавена захар, тъй като излишъкът от натрий може да повиши кръвното налягане.
Освен това високите количества наситени мазнини могат да доведат до високи нива на холестерол, а добавената захар насърчава възпалението и може да доведе до хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Оптимални стойности за здравословни замразени храни:
- Натрий: По-малко от 250 mg на порция (или до 650 mg за готови храни).
- Наситени мазнини: до 5 g на порция (или до 10 g за готови храни).
- Добавена захар: По-малко от 10 g на порция.
В същото време съставът трябва да съдържа големи количества полезни компоненти като фибри, които подобряват храносмилането, понижават нивата на холестерола и поддържат чревната микрофлора; протеини, които насърчават ситостта, растежа и възстановяването на тъканите; и ненаситени мазнини, които намаляват възпалението, поддържат здравето на клетките и понижават нивата на холестерола.
7 най-здравословни замразени храни:
- Постните протеини са замразено месо, птици и морски дарове, които не губят хранителна стойност.
- Замразените зеленчукови смеси също запазват хранителни вещества и антиоксиданти, тъй като са замразени в пиковата си зрялост.
- Пълнозърнестите храни са удобен и здравословен вариант за сложни въглехидрати (замразен ориз, киноа, булгур, елда).
- Замразени плодови смеси – Те запазват витамини, минерали и фибри и са идеални за смутита и десерти.
- Костен бульон, тъй като е богат на протеини, колаген, желязо, витамини от група В и цинк. Основното правило е да следите нивата на натрий.
- Пълноценните замразени ястия са с високо съдържание на протеини и фибри и с ниско съдържание на наситени мазнини, сол и захар.
- Здравословни десерти - по-нискокалорични сладкиши с ниско съдържание на захар (плодови десерти, гръцко кисело мляко или десерти с черен шоколад). / jenata.blitz.bg