7 здравословните замразени храни – яжте ги на воля!

Избирайки ги, вие по никакъв начин няма да навредите на здравето си

https://jenata.blitz.bg/zdrave/7-zdravoslovnite-zamrazeni-hrani-yazhte-gi-na-volya Jenata.blitz.bg
7 здравословните замразени храни – яжте ги на воля!

Замразените храни заемат специално място в кулинарията. Почти всеки ги използват. Още повече, че в днешното забързано ежедневие те са идеален вариант набързо да приготвим нещо за ядене у дома. 

Сред замразените продукти, които може да намерим в магазините, има почти всякакъв вид храна, включително и готови ястия.

5 храни, които действат като хапчета за отслабване СНИМКИ

„Добре зареденият фризер е ключът към бързи и здравословни ястия“, казва регистрираният диетолог Ейми Дейвис.

Въпреки това, не всички замразени храни са полезни. Някои са естествени и богати на хранителни вещества, докато други съдържат нежелани добавки и излишни количества вредни съставки, съобщава Real Simple, цитирайки двама диетолози.

„Започнете, като проверите етикета за хранителните стойности“, съветва диетологът и ръководител на FRESH Communications Кайла Фарел.

Технически, замразените храни се считат за преработени, но това не винаги означава, че са свръхобработени. Фарел препоръчва да се избягват храни с високо съдържание на натрий, наситени мазнини и добавена захар, тъй като излишъкът от натрий може да повиши кръвното налягане. 

Освен това високите количества наситени мазнини могат да доведат до високи нива на холестерол, а добавената захар насърчава възпалението и може да доведе до хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Оптимални стойности за здравословни замразени храни:

  • Натрий: По-малко от 250 mg на порция (или до 650 mg за готови храни).
  • Наситени мазнини: до 5 g на порция (или до 10 g за готови храни).
  • Добавена захар: По-малко от 10 g на порция.
5 храни с магически способности

В същото време съставът трябва да съдържа големи количества полезни компоненти като фибри, които подобряват храносмилането, понижават нивата на холестерола и поддържат чревната микрофлора; протеини, които насърчават ситостта, растежа и възстановяването на тъканите; и ненаситени мазнини, които намаляват възпалението, поддържат здравето на клетките и понижават нивата на холестерола.

7 най-здравословни замразени храни:

  • Постните протеини са замразено месо, птици и морски дарове, които не губят хранителна стойност.
  • Замразените зеленчукови смеси също запазват хранителни вещества и антиоксиданти, тъй като са замразени в пиковата си зрялост.
  • Пълнозърнестите храни са удобен и здравословен вариант за сложни въглехидрати (замразен ориз, киноа, булгур, елда).
  • Замразени плодови смеси – Те запазват витамини, минерали и фибри и са идеални за смутита и десерти.
  • Костен бульон, тъй като е богат на протеини, колаген, желязо, витамини от група В и цинк. Основното правило е да следите нивата на натрий.
  • Пълноценните замразени ястия са с високо съдържание на протеини и фибри и с ниско съдържание на наситени мазнини, сол и захар.
  • Здравословни десерти - по-нискокалорични сладкиши с ниско съдържание на захар (плодови десерти, гръцко кисело мляко или десерти с черен шоколад). / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай