logo

Диетолог: Ако ви мъчи силно главоболие, веднага се откажете от...

Диетолог: Ако ви мъчи силно главоболие, веднага се откажете от...

По думите на Ейми Гудсън, това неприятното неразположение може да се дължи дори на хранителните навици

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е страдал от адско главоболие. И докато при някои това се случва рядко, други се сблъскват с неприятното неразположение хиляди пъти.  

Редовното главоболие е сред най-честите нарушения на нервната система. Това неприятно състояние може да се дължи на куп причини - умора, стрес, дори и на хранителните ни навици, казва диетологът Ейми Гудсън, пише Eat This, Not That!.

Продуктите, които предизвикват адско главоболие

По думите на експерта, доста често главата боли заради ниското ниво на захар в кръвта. По-специално това се случва, ако не сте се хранили дълго време.

"Когато пропуснете обяда, това често завършва с падане на кръвната захар. А падането на захарта допринася за главоболие, гадене и дори замаяност", казва Гудсън.

Тя препоръчва чести хранения през целия ден. "Всичко, което съдържа въглехидрати и протеини с високо съдържание на фибри, ще ви помогне да поддържате стабилна кръвна захар", казва тя.

Друга причина, която причинява спад в нивата на кръвната захар, може да бъде небалансираната диета.

"Ако ядете само въглехидрати, кръвната захар първо се повишава, а след това пада още повече заради недостига на протеин", казва експертът.

Тя добавя, че последствията ще бъдат не по-малко плачевни, ако напълно откажете храна с въглехидрати или значително намалите консумацията й.

Само това ме спасява от ужасното главоболие! Трябва само да...

Диетологът посочва още два хранителни навика, които водят до главоболие. Според нея не трябва да се яде само сладко и да се пие кафе на празен стомах.

"Приемът на захар води до доста директен скок на кръвната захар, което, както знаем, може да доведе до главоболие. Най-доброто решение тук е просто да избягвате храни с много добавена захар. Ако това е невъзможно, един от начините да се заобиколят страничните ефекти, е като се консумира сладко с протеин", посочва тя.

Що се отнася до кафето, по думите на Ейми Гудсън, всеки реагира на кофеина по различен начин. "Но тъй като е стимулатор на нервната система, той често причинява главоболие и тревожност у хората, които го пият на празен стомах", предупреждава тя. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай