logo

Ето по колко мед трябва да ядете, за да не навредите на здравето си

Ето по колко мед трябва да ядете, за да не навредите на здравето си

Редовната консумация на пчелния продукт носи изключително много ползи, но и с него трябва да се внимава

Медът се счита за един от най-древните деликатеси и едва ли има човек, който да не е запознат с уникалните му ползи. 

Той е богат източник на витамини и минерали. Съдържа всички витамини от група В, К, Е, С, провитамин А.

В него има и магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, хлор, сяра, цинк, йод, мед и желязо. Всеки един от тези елементи влияе върху хода на физиологичните процеси в организма, като действа като катализатор на биохимичните реакции.

Въглехидратният състав на меда е представен главно от фруктоза и глюкоза. Те са лесно смилаеми и за разлика от захарта не увреждат зъбния емайл.

Шест промени в тялото, ако ядете мед всеки ден?

Редовната консумация на пчелния продукт носи изключително много ползи - дава повече енергия, подобрява съня и паметта, понижава холестерола, помага при отслабване...

Въпреки това и с него трябва да се внимава, защото прекомерната консумация може да навреди на здравето. За това предупреди наскоро руският лекар и диетолог д-р Михаил Гинзбург, посочвайки безопасното количество мед, което може да се приема всеки ден. 

Той съветва младите здрави хора да консумират не повече от две-три чаени лъжички мед на ден, а тези с определени заболявания - не повече от една.

"Хората със затлъстяване, диабет, атеросклероза, хипертония и др. трябва да са много внимателни с меда и да приемат не повече от една чаена лъжичка дневно. Ако човек е млад и енергичен и спортува, тогава може и повече, две-три лъжички на ден“, казва той.

Какво ще се случи, ако сутрин на гладно взимате по една лъжичка чесън с мед

Гинсбург отбелязва, че основният риск при консумацията на мед е високото му съдържание на захар.

Диетологът предупреждава, че алергия към този продукт може да се развие на всяка възраст.

"Хората с алергична нагласа, дори и да не са алергични към мед, трябва да ядат този продукт много внимателно, по половин чаена лъжичка на ден", казва д-р Гинзбург.

Освен това, по думите му, медът съдържа киселини, продукти, които дразнят стомаха, така че прекомерната му консумация може да доведе до развитие на язва и гастрит. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай