Кои хора трябва да забравят за синьото сирене

От една страна, мухълът се счита за благороден, той няма никакво вредно въздействие върху нашето тяло, но от друга страна трябва да помним, че това е гъбичка

https://jenata.blitz.bg/zdrave/koi-xora-tryabva-da-zabravyat-za-sinyoto-sirene Jenata.blitz.bg
Кои хора трябва да забравят за синьото сирене

Елена Соломатина, диетолог в Центъра за естетична козметология, разкри опасностите от синьото сирене. Според специалиста не трябва да се яде от деца, бременни жени, хора с алергии и такива с гъбични заболявания.

Не подарявайте тези сортове цветя, опасни за здравето на някои хора

В малки количества синьото сирене може да повлияе положително на организма, смята диетологът.

„От една страна, мухълът се счита за благороден, той няма никакво вредно въздействие върху нашето тяло, но от друга страна трябва да помним, че това е гъбичка. Подобна е на нашия роден пеницилин и в малко количество такова сирене е полезно", каза тя. 

Има обаче категории хора с отслабена имунна система, за които е вредно да се яде синьо сирене: това се отнася за деца, бременни жени и кърмещи жени.

„Също така е по-добре да не ядат сирене и тези, които имат индивидуална непоносимост, алергии към плесени, които вече имат дисбиоза или тези, които страдат от гъбични заболявания, защото в този случай не е ясно как ще се държи тялото“, отбеляза лекарят.

Едва ли майките знаят, но тези елементарни неща в дамската чанта могат да убият бебето

На здрави възрастни се препоръчва да ядат не повече от 50 грама синьо сирене наведнъж.

"Препоръчителната доза сирене е не повече от 50 грама. Тоест малко парченце, което се яде като деликатес, дори е препоръчително просто като мезе за червено вино. В малко количество плесента по сиренето дори може да потисне някои не съвсем полезни бактерии в тялото ни“, допълва диетологът.

Освен това синьото сирене е наситено с витамини, калций и аминокиселини.

"Синьото сирене, както всички сирена, е полезно с това, че съдържа много калций. А това, както знаете, е както предаването на нервен импулс, така и укрепването на нашите кости. Съдържа достатъчно количество аминокиселини, фосфор, витамини от група А, които укрепват нашите лигавици, кожа, D, който започва да ни липсва много, защото няма достатъчно слънце. Нуждаем се от витамин D, за да формираме имунен отговор“, заключи специалистът./ jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Гицка
преди 1 година

Я по добре тоя мухъл да не ти е на масата.А да и след мухъла идват скакалците ако вече не са дошли то вече доста опасно какво ядем!!!!

Откажи